28 / 03 / 2024

Emlak vergisini ödemedim ne olacak?

Emlak vergisini ödemedim ne olacak?

Taşınmaz mallar için emlak vergisi ödeniyor.Peki, mükellefiyetin devam etmesine rağmen emlak vergi borcunuzu ödemediğinizi düşünelim. "Emlak vergisini ödemedim ne olacak?" diyorsanız işte yanıtı..



Emlak vergisini ödemedim ne olacak?

1319 sayılı Kanun gereğince, Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler emlak vergisinin konusuna giriyor. Vergi mükellefiyeti;


a) 33 üncü maddenin (1) ilâ (7) numaralı fıkralarında yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde bu değişikliklerin vuku bulduğu, aynı maddenin (8) numaralı fıkrasında yazılı halde ise bu duruma bağlı olarak takdir işleminin yapıldığı tarihi,


b) Dört yılda bir yapılan takdir işlemlerinde takdir işleminin yapıldığı tarihi,


c) Muafiyetin sukut ettiği tarihi, takip eden bütçe yılından itibaren başlıyor.


Bina vergisi: Yanan, yıkılan, tamamen kullanılmaz hale gelen veya vergiye tabi iken muaflık şartlarını kazanan binalardan dolayı mükellefiyet, bu olayların vukubulduğu tarihi takibeden taksitten itibaren sona erer.


Oturulması ve kullanılması kanunların verdiği yetkiye dayanılarak yasak edilen binaların vergileri, mükelleflerce, keyfiyetin vergi dairesine bildirilmesi veya vergi dairesince re'sen tespit edilmesi üzerine, bu olayların vukua geldiği tarihlerden sonra gelen taksitlerden itibaren, bu hallerin devam ettiği sürece alınmaz.


Arazi vergisi ise; vergiye tabi iken muaflık şartlarını kazanan araziden dolayı mükellefiyet, bu olayın vukubulduğu tarihi takibeden taksitten itibaren sona erer.


Peki, mükellefiyetin devam etmesine rağmen emlak vergi borcunuzu ödemediğinizi düşünelim. "Emlak vergisini ödemedim ne olacak?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Emlak vergisini zamanında ödemeyen mükellef geciken taksit için her ay 6183 sayılı kanun hükümlerine göre tespit edilen oranda gecikme cezası ödemek zorunda kalıyor. Bu oran her yıl değişkenlik gösteriyor.


Emlak vergisi kapsamında olan borcunuzu cezaları ile birlikte öğrenmek için ilgili belediyeye başvuruda bulunabilirsiniz.


2015 yılında kimler emlak vergisi ödeyecek?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön