24 / 04 / 2024

Emlak vergisini zamanında ödemeyen mükellef için ne gibi işlem yapılır?

Emlak vergisini zamanında ödemeyen mükellef için ne gibi işlem yapılır?

İki taksitte ödenebilen verginin 2015 yılı 1. taksit ödemeleri devam ediyor. Taksit ödemesi en son 1 Haziran'da yapılıyor. İkinci taksiti Kasım aylarında ödenen vergide; emlak vergisini zamanında ödemeyen mükellef için ne gibi işlem yapılır?



Emlak vergisini zamanında ödemeyen mükellef için ne gibi işlem yapılır?

Emlak vergisi, taşınmaz mal sahipleri tarafından her sene ödenmesi gereken vergi olarak karşımıza çıkıyor. İki taksitte ödenebilen verginin 2015 yılı 1. taksit ödemeleri devam ediyor. Taksit ödemesi en son 1 Haziran'da yapılıyor.


İkinci taksitlerinin ise Kasım ayında verildiği emlak vergisinde, ödenecek bedel taşınmazın türüne ve bağlı olduğu belediyeye göre hesaplanıyor. Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde yüz zamlı uygulanıyor.


Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın değerine ve türüne göre belirleniyor. Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1.


Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 3, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 6 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Vergi ödemeleri taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor. Peki, emlak vergisini zamanında ödemeyen mükellef için ne gibi işlem yapılır?


Emlak vergisini taksitlerinin zamanında ödenmemesi durumunda her ay için %1.4 oranında gecikme zammı alınıyor.



Emlak vergisini online ödeme!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön