28 / 03 / 2024

Emlak vergisinin son ödemelerine 20 gün kaldı!

Emlak vergisinin son ödemelerine 20 gün kaldı!

Yaklaşık 24 milyon emlak vergisi mükellefinin, 2015 yılı emlak vergisinin ikinci (son) taksitini, 30 Kasım Pazartesi mesai saati sonuna ödemeleri gerekiyor.



Yaklaşık 24 milyon emlak vergisi mükellefinin, 2015 yılı emlak vergisinin ikinci (son) taksitini, 30 Kasım Pazartesi mesai saati sonuna ödemeleri gerekiyor. 


BÜYÜKŞEHİRLERDE ZAMLI 

İstanbul, Ankara,  İzmir  gibi büyükşehir belediyelerindeki gayrimenkullerin emlak vergisi oram ile Çarıkın, Çorum, Yozgat, Sinop ve Kırıkkale'deki gayrimenkullerin emlak vergisi oranı farklı. İstanbul ve diğer büyükşehir belediyelerinde, emlak vergisi oranı yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor. Örneğin Çankırı, Sinop ve Karabük'te konutların emlak vergisi oranı "binde 1" iken, İstanbul ve diğeı büyükşehir belediyelerinde "binde 2" olarak uygulanıyor. 


EMEKLİ VE İŞSİZLER

2015 yılında da brüt alanı 200 m2'yi geçmeyen tek konuta sahip emekliler, işsizler, ev hanımları ve özürlüler, şehitlerin dul ve yetimleri ile gaziler geçen yıl olduğu gibi bu yıl da emlak vergisi ödemeyecekler. Bu avantajdan yararlanacak olan işsizlerin, ev hanımlar inin ve emeklilerin (emekli aylıkları dışında) 27 bin TL'yi aşan menkul sermaye iradı (faiz, repo. fon, kâr payı, temettü vb.) gelirlerinin olmaması gerekiyor. Gelir getirmeyen iş yeri, arsa ve araziye sahip olunması, indirimli vergi oranından yararlanmaya engel değil.


HİSSELİ KONUTLAR 

Emekli, işsiz ya da ev hanımlarının, hisseli evleri de olabilir. Brüt alanı 200 m2'yi geçmeyen tek konuta hisse ile sahip olunması halinde, sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından hisseye isabet eden kısım için yararlanılacak. Burada, sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanabilmek için hisseye düşen nı2'nin değil, evin tamamının 200 m2'yi aşmaması gerekiyor. 


BİRDEN FAZLA KONUT 

Emekli, işsiz ya da ev hanımlarının, büden fazla evlerinin olması ya da birden fazla eve hisseli sahip olmaları halinde durum değişiyor. Birden fazla konut ya da birden fazla hisseye sahip olunması halinde indirimli vergi oranı uygulanmayacak. Çunku sıfır oranlı emlak vergisi tek bir mesken için geçerli. 


BİZZAT OTURMA ŞARTI MI? 

Sıfıı oranlı emlak vergisi uygulamasında en çok merak edilen hususlaıdaıı biri de "Bizzat Oturma Şartı". Emekli, işsiz, gazi, şehitlerin dul ve yetimleri ile özürlüler 200 m2'yi aşmayan tek konutlarında emlak vergisi ödememek için konutta bizzat kendisinin oturma mecburiyeti olup olmadığını merak etmekte. Sıfır oranlı bina vergisi uygulanmasından yararlanmak için meskende bizzat oturma şartı aranmamaktadır. Bu nedenle sahip olduğu tek meskeni kiraya verip, başka bir meskende kirada oturanlaı da şartlan taşımaları kaydıyla uygulamadan yararlanacak ve emlak vergisi ödemeyecekler. 


YAZLIK EVLER 

Belirli zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan yazlık evler, sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanamıyor. Yani emlak vergisinin ödenmesi gerekiyor. Ancak mükellefler yazlık evde sürekli oturuyorsa (yani ikametgahı yazlık ev ise) başka evleri de yoksa, sürekli oturdukları bu evleri için emekli, işsiz vd. sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanacaklar ve emlak vergisi ödemeyecekler. 


SON 20 GÜN 

Emlak vergisi ve katkı payının ikinci taksiti 30 Kasım 2014 Pazartesi akşamına kadar ödenecek. Yani vergi ödemede son 20 gün. Bu surede emlak vergisini ödemeyenlere aylık yüzde 1.4 oranında gecikme zammı uygulanacak. Aynca borçlular hakkında icra takibi başlatılacak. Aman dikkat... 



Hürriyet


Geri Dön