25 / 04 / 2024

Emlakçı faturası!

Emlakçı faturası!

Emlak sektöründe profesyonelliğin gelişmesiyle birlikte eskiden devletin vergi kaybına yol açan sorunlar artık kayıt altına alınıyor. Emlakçı faturası ile emlakçı kazancını muhasebeleştirmiş oluyor ve devlete olan vergi borcunu da tam ödüyor...




Gayrimenkul sektöründe yaşanan hareketlilik emlakçılığı gözde meslekler arasına sokuyor. Böylece sektörde konut yapmak kadar pazarlamakta önemli bir konumda bulunuyor. Bu konuda ciddi firmalar kuruluyor. Alınacak, satılacak veya kiralanacak gayrimenkullerin gerçek değerlerinin bulunması, yatırım fizibilitelerinin yapılması, tapu işlemlerinin gerçekleştirilmesi, banka kredisinin temin edilmesine kadar tüm işlemleri gerçekleştiren emlak firmaları üniversite mezunu uzman personel çalıştırıyor. 


Emlakçı faturası!


Çoğunlukla KDV ödememek için alıcılar fatura istemediğinden emlak işi yapanlar da hem komisyon miktarlarını düşürmekte hem de laf olsun diye çok düşük bir bedel karşılığında fatura kesme yoluna gitmekteydi. Bu da devletin vergi kaybına yol açıyordu. Yukarıda bahsettiğimiz tüm bu profesyonelleşme, sektörün kayıt altına girmesini de beraberinde getirdi. Alınan komisyon ücretlerine karşılık emlakçı fatura keserek, kazancın muhasebeleştirilmesini  sağlıyor.


Emlakçı faturası konusundan sonra gelelim emlakçılarla yapılan sözleşmelerin imzalanmasının ciddiyetine. Emlak pazarlaması yapan şirketlerde talep veya yer görme belgesini imzalandığı zaman komisyon hakkı da doğmuş oluyor. Şirketler, bu imzalı belge sayesinde yasal yollardan haklarını alabiliyor. Peki emlakçı komisyonu ne kadar? diye soracak olursanız cevabı aşağıda:


Komisyon bedeli şirketlerin başka bir tarifesi yok ise alım satımlarda yüzde 3 ile yüzde 1,5 arasında değişiyor. Bu ücret hem alıcıya hem de satıcıya uygulanıyor. Kiralamada ise genellikle 1 aylık kira bedeli emlakçı komisyonunu oluşturuyor.



Emlakçı eğitimi!
Emlakçı komisyonu ücreti!
Emlakçı yer gösterme sözleşmesi!
Emlakçı nedir?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön