19 / 04 / 2024

Emlakçı kaporası ne kadar?

Emlakçı kaporası ne kadar?

Bir taşınmaz mal satın almak isteyen kimseler, emlakçı ile çalışabiliyor. Emlakçının bulduğu evin satın alınmak istenmesi halinde ise belli bir miktarda kaporanın ödenmesi gerekiyor. Peki, emlakçı kaporası ne kadar?



Emlakçı kaporası ne kadar?

Bir taşınmaz mal satın almak isteyen kimseler, emlakçı ile çalışabiliyor. Emlakçının bulduğu evin satın alınmak istenmesi halinde ise belli bir miktarda kaporanın ödenmesi gerekiyor.


Emlakçılar için alıcı tarafın caymasına karşı bir tür güvence olan kapora, alıcının bir mal veya hizmeti satıcısından alması işlemini garanti altına almak amacı ile alıcının, satıcıya satın alacağı mal veya hizmet bedelinin bir miktarı olarak ödediği meblağ oluyor. Peki, emlakçı kaporası ne kadar?


Emlakçıya ödenecek kaporanın istisnai durumlar haricinde yüzde 5'ten fazla olmaması gerekiyor. 


Örneğin 300 bin TL değerinde bir gayrimenkul satıl almak istediğinizi farz edelim. Bunun için emlakçıya bırakılması gereken maksimum  kapora tutarı 15 bin TL olacaktır.


Emlakçılar için güvence bedeli niteliği taşıyan kapora için taraflar sözleşme imzalıyor. 


İmzalanan bu sözleşmede taşınmazı almaktan vazgeçilmesi durumunda kapora iade edilmiyor. Ancak taşınmazın satışından vazgeçilmesi durumunda alıcıya kapora iade ediliyor. Ancak sözleşmeye eklenen maddeler durumu değiştirebiliyor.


Buna karşın kimi zaman alıcı vazgeçse bile emlakçı veya satıcıdan kaynaklanan kusurlar nedeni ile kaporasının iadesini mahkemede dava açarak talep edebiliyor.



Emlak kapora sözleşme örneği!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön