23 / 04 / 2024

Emlakçı komisyon oranları 2015!

Emlakçı komisyon oranları 2015!

Anlaşma sağlanması halinde alınan emlakçı komisyonu, alım satım işlemi ile kiralama işlemlerinde farklı oranlarda hesaplanıyor. Hesaplama satış değeri veya kira bedeli üzerinden yapılıyor. İşte emlakçı komisyon oranları 2015...



Emlakçı komisyon oranları 2015!

Emlakçılar, gerçek hak sahiplerinin talebi üzerine düzenlenen süreli veya süresiz iş sözleşmesi yaparak; taşınmazın alımı, satımı, rehin vb. aynı hak tesisi gibi tüm hukuki ve teknik işlemleri ve kiralanması konusunda aracılık ediyor.


Anlaşma sağlanması halinde alınan emlakçı komisyonu, alım satım işlemi ile kiralama işlemlerinde farklı oranlarda hesaplanıyor. 


Emlakçıya alım satım işlemi için her iki taraf da komisyon ödemek zorunda oluyor. Ancak kiralama için yalnız kiracıdan komisyon talep ediliyor.


Alım satım işlemi için satış bedeli üzerinden komisyon ödeniyor. Kiralamalarda ise kontrat süresi ne olursa olsun, 1 yıllık kira bedeli üzerinden hesaplanıyor. Emlakçı komisyon oranları 2015 şu şekilde sıralanıyor;


ALIM - SATIM..

Satış bedeli üzerinden, 

Alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer + KDV


KİRALAMA..

Yalnız kiracıdan,

Bir defaya mahsus olmak üzere,

Kontrat süresi ne olursa olsun,

1 Yıllık kira bedelinin yüzde 10’nu + KDV


Örnek hesaplama..

100 bin TL'lik satış için her iki taraftan da alınacak komisyon bedeli 2 bin TL olarak hesaplanıyor. Aylık ödemesi 1000 TL olan kiralamalar için ise kiracının ödemesi gereken komisyon bedeli 1.200 TL'den fazla olamıyor.


Emlakçı yer gösterme ücreti ödenir mi?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön