26 / 04 / 2024

Emlakçı yer gösterme parası almalı mı?

Emlakçı yer gösterme parası almalı mı?

Eğer gayrimenkulunuzu emlakçı aracılığıyla alıyor veya satıyorsanız, belirlenen oranlarda bir komisyon ödemeniz gerekiyor. Peki, emlakçı yer gösterme parası almalı mı?



Emlakçı yer gösterme parası almalı mı?

Emlakçı, bir ücret karşılığında, gayrimenkule ilişkin sözleşmelerin yapılması konusunda taraflar arasında aracılık etmeyi meslek edinmiş kişiye deniyor.


Emlakçı komisyonu, gayrimenkul alım satımında karşılaşılan masraflar arasında yer alıyor. Eğer gayrimenkulunuzu emlakçı aracılığıyla alıyor veya satıyorsanız, belirlenen oranlarda bir komisyon ödemeniz gerekiyor. Emlakçı komisyonu, emlakçı aracılığıyla yapılan konut alım satımlarında, alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı, konutun satış bedeli üzerinden yüzde 3 oranında ödeniyor. Pratikte ödeyen alıcı oluyor. 


Gayrimenkulun satış bedeli üzerinden hem alıcının hem de satıcının ödemesi gereken yüzde 3'lük bir oran olduğunu söyledik. Ancak pratikte durum böyle gelişmiyor. Çünkü emlakçılar satıcılardan komisyon talep etmiyorlar. Söz konusu gayrimenkulu satıcının istediği rakamın üstünde satışa çıkararak satıcı ile ayrı bir pazarlığa giriyorlar. Bu durumda satıcının bir ödeme yapmasına da gerek kalmıyor. Peki, emlakçı yer gösterme parası almalı mı?


Satın alacağınız veya kiralayacağınız konut için satıcı/kiralayan ile aranızda komisyonculuk yapan emlakçıların yer gösterme parası talep edemiyor.  Ayrıca emlak komisyoncusunun kapora alması da yasal bir durum değil. Eğer emlakçıya kaparo almak konusunda vekaletname verilmişse, o zaman kapora almasında bir sakınca bulunmuyor. 


Emlakçıdan ev alırken nelere dikkat etmeli?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön