20 / 04 / 2024

Emlakçılık ne demektir?

Emlakçılık ne demektir?

Emlakçılık ne demektir? sorusuna odalar ve yetkili kuruluşlar tarafından verilen bir sertifika ile yapılan aracılık (broker) hizmetidir cevabı veriliyor. Ancak günümüzde emlakçılığı isteyen herkes yapabiliyor...




Emlakçılık ne demektir?


Emlakçılık ne demektir? sorusunun yasal çerçevede verilen cevabı şudur: Tellallık, bir akittir ki, onunla tellal, ücret mukabilinde bir akdin yapılması imkanını hazırlamaya veya akdin icrasına tavassut etmeye memur edilir. Tellallık umumi surette vekalet hükümleri caridir. Gayrimenkul tellallığı akti yazılı yapılmadıkça muteber olmaz. Bu tanım Borçlar Kanunu'nun404. maddesinde yapılmıştır.


Emlakçılık ne demektir? sorusunun cevabı kısaca odalar ve yetkili kuruluşlar tarafından verilen bir sertifika ile yapılan aracılık hizmetidir.


Emlakçılık konusunda yasal bir boşluk olduğu herkes tarafından kabul edilmekle birlikte günümüzde henüz emlakçılık tam anlamıyla yasal bir çerçeveye oturtulmuş değildir. Bugün bu mesleği aklına gelen herkes yapmaktadır. Hemen hemen her meslek grubu, üstüne vazife olan olmayan herkes bir yanıyla bu işi yapmakla kendini  mükellef görmektedir. Bu nedenle emlakçılıkta saygınlık kavramı biraz tartışmaya açıktır. Günümüzde emlakçılık  mesleği daha çok emeklilerin yaptığı bir iş olarak biliniyor. Bunun nedeni bu meslek grubunun aylık bir ücrete tabi olarak çalışmamasıdır. Nasıl olsa emekli gelirim garanti, bu işten gelecek olan da "kar" dır, gözüyle bakılıyor.


Emlakçının kazancı kendi tecrübe, bilgi birikimi, pazarlama yeteneğine ve değişik bölgelere göre farklılık kazanır. Emlak odaları tarafından belirlenmiş kazanç oranı alıcıdan ve satıcıdan olmak üzere  %3 olarak belirlenmiştir.



Emlakçı ne iş yapar?
Emlakçılık nasıl yapılır?
Emlakçılık yapmak için gerekenler!


Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com

 





Geri Dön