24 / 04 / 2024

Emlakçıya kapora verirken nelere dikkat edilir?

Emlakçıya kapora verirken nelere dikkat edilir?

Konut satın almak için emlakçıdan destek aldığınızı düşünelim. Emlakçıya kapora verirken nelere dikkat edilir, merak ediyorsanız yanıtı için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Emlakçıya kapora verirken nelere dikkat edilir?

Bir gayrimenkul satın alırken, genellikle emlakçılara danışılıyor. Hayal edilen gayrimenkulün bulunması halinde ise, emlakçıya kapora bırakılıyor. Satışın gerçekleşmemesi halinde kaporanın alıcıya geri iade edilmesi gerekiyor. 


Peki, bu noktada sorun yaşanmaması adına emlakçıya kapora verirken nelere dikkat edilir, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


İlk olarak satın almaya karar verdiğiniz konutun ya da herhangi gayrimenkulün, alma işleminden önce tapu ve belediye kayıtlarına bakılması gerekiyor. Yapılan araştırma sonucu, herhangi bir haciz, ipotek, imara aykırılık gibi sorunların çıkması halinde emlakçıya kapora verilmeden, mal sahibi tarafından bu sorunların halledilmesi isteniyor.


Eğer gayrimenkul ile ilgili bir sorun yaşanmaması halinde ya da sorunların giderilmesi durumunda, emlakçıya kapora ödenebiliyor.


Ödenecek kaporanın istisnai durumkar haricinde yüzde 5'ten fazla olmaması gerekiyor.


Örneğin 200 bin TL değerinde bir gayrimenkul satıl almak istiyorsunuz ve bunun için emlakçıya kapora bırakacaksanız; emlakçıya verilecek maksimum kapora 10 bin TL'dir. 


Ayrıca, alım- satım işlemlerinde gayrimenkulün gerçek alım-satım değerinin beyan edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde bedelin gerçekleri yansıtmadığı tespit edilmesi halinde aradaki vergi farkı yüzde 25 cezalı olarak alınıyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön