25 / 04 / 2024

Emlakçıya verilen kapora nasıl geri alınır?

Emlakçıya verilen kapora nasıl geri alınır?

Gayrimenkul alım-satım ve kiralama işlemlerinde eğer emlakçı ile iş birliği yapılıyor ise emlakçının verdiği hizmete karşılık kapora verilmesi gerekiyor. Peki, emlakçıya verilen kapora nasıl geri alınır?



Emlakçıya verilen kapora nasıl geri alınır?

Gayrimenkul alım-satım ya da kiralama işlemlerinde aracılık yapan emlakçılar, kapora ile çalışıyorlar. Taşınmaz mal alım satım veya kiralama gibi işlemlerini emlakçı aracılığı ile yapan kimselerin belli oranlarda emlakçıya kapora ödemesi gerekiyor. 


Ancak emlakçı, yer gösterme hizmeti karşılığında, herhangi bir ücret talep edemiyor. Emlak Komisyoncusu, kapora alma konusunda kendisine açıkça verilmiş vekaletname olmaksızın kapora alamıyor. Peki, emlakçıya verilen kapora nasıl geri alınır?


İlk olarak sorunun alıcıdan mı yoksa satıcıdan mı kaynaklandığına göz atıyoruz. Satıcı gayrimenkulü satmaktan vazgeçtiği takdirde kaporanızı elbette sorunsuz bir şekilde alabiliyorsunuz ancak işlem zaman aşımına uğramış ve alıcı olarak alış veriş yapmaktan vazgeçtiyseniz kaporayı geri almak gibi bir durum söz konusu olmuyor.


Alıcı olarak alış veriş yapıyorsanız eğer emlakçıya belli bir vakit kaybı yaşatıyorsunuz demektir ve bu vakit kaybının bedeli olarak da kaparo vermek zorundasınız, üstelik vazgeçtiğiniz bu kaporayı alma gibi bir durum da söz konusu değil. Verilen hizmetin bedeli olarak karşımıza çıkan kaparo ile ilgili sorun yaşamamak adına alış veriş öncesi bir sözleşme imzalamanız ve detaylara hep birlikte göz atmanızda da fayda oluyor. 


Emlakçı komisyonu geri alınır mı?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön