16 / 04 / 2024

Emlakta nostalji rüzgarı 2!

Emlakta nostalji rüzgarı 2!

Buram buram tarih kokan yolculuğumuza kaldığımız yerden devam ederken, bu kez 1800 ve 1900'lü yılların İstanbul'una ait haritaları da araştırdık. Ayrıca eski imar planları ile metro ve yol projelerini de unutmadık. İşte tüm yönleriyle geçmişteki İstanbul.




Nostalji yolculuğumuzda bu sefer 1800'li yılların İstanbul'una kadar gittik. O yıllarda şehre ait haritadan tutun da, 1936 yılındaki İstanbul imar planına kadar birçok tarihi dökümana ulaştık. Ayrıca Taksim'den Tarlabaşına, Kadıköy'den Üsküdar'a kadar kentin pek çok bölgesinin plan ve krokileri ile yol çalışmalarına da değindik. Tabii şehrin satılık plajları da gözümüzden kaçmadı. Eski İstanbul Belgeleri isimli Facebook grubunun içeriklerinden yararlanarak yaptığımız yolculuğumuza  gelin birlikte devam edelim...     


 Emlakta nostalji rüzgarı 2!


"Notitia Urbis Constantinopolitanae" – 1854 

Bu başlık size şaşırtıcı gelmiş olabilir. 'Notitia Urbis Constantinopolitanae', İstanbul'un planı anlamına geliyor. Belge, bizlere o yıllardaki İstanbul'un resmi bölümlerini gösteriyor. Bu bölümlerdeki önemli yerlerin listesi, sokak ve ev adetleri yer alıyor. 


 Emlakta nostalji rüzgarı 2!


İstanbul haritası – 1856 

1854 tarihli İstanbul planını anlattıktan sonra gelelim 2 sene sonraki İstanbul'a. 1856 tarihli bu harita o zamanlar 'Constantinopolitanae' denilen İstanbul'u gösteriyor. 


Emlakta nostalji rüzgarı 2!


Tarlabaşı / Sakızağacı – 1905 

Tarihi dökümanlarımızdan biri de, 1905 yılındaki Tarlabaşı / Sakızağacı'nı gösteren bu plan. 


Emlakta nostalji rüzgarı 2!


Üsküdar'ın krokisi – 1934

İstanbul'un tarihi semtlerinden biri olan Üsküdar'ın 1934 yılındaki krokisini merak ediyor musunuz? Yukarıdaki fotoğrafta; Büyük Çamlıca, Bulgurlu, Libadi, Kısıklı, Burhaniye, Küçük Çamlıca, Acıbadem, Tophanelioğlu ve Bağlarbaşı'nı görebilirsiniz. 


 Emlakta nostalji rüzgarı 2!


Kadıköy'ün krokisi – 1934

1934 yılındaki Üsküdar'ın krokisine baktıktan sonra gelelim Kadıköy'e. 1934 tarihli bu Kadıköy krokisinde ise Kadıköy'ün semtlerini görüyoruz. Bu semtler; Kızıltoprak, Kalamış, Fenerbahçe, Göztepe, Çiftehavuzlar ve Cadde Bostanı. 


Emlakta nostalji rüzgarı 2!


Gayrimenkul şirketinin hisse senedi – 1914 

Yukarıda gördüğünüz 1914 tarihli hisse senedi, İstanbul merkezli Osmanlı Gayrimenkul Şirketi'ne ait. Sermayesi ise 600000 lira. Senedin altında yer alan fotoğraflarda Dolmabahçe ve Sarayburnu var. 


Emlakta nostalji rüzgarı 2!


Konağa yangın sigortası – 1916 

Yangından, depremden ve türlü afetlerden kaynaklanan hasarlar için konutunuzu güvence altına alınan sigortalar sadece günümüz insanı tarafından değil, eski İstanbul sakinleri tarafından da tercih ediliyormuş. Bu belge, İlyas Bey'in Aksaray'daki konağı için yaptırdığı yangın sigortası. Union Yangın Sigorta Şirketi tarafından yapılan sigorta, 1916 tarihli. 


 Emlakta nostalji rüzgarı 2!


Figora Gazetesi'nden.. - 1930 

1930 tarihinde Figaro Gazetesi okuyucularına İstanbul'daki satılık sarayı duyuruyor. İstiklal Caddesi 245 numarada konumlu saray, Galatasaray Parkı manzaralı, lük, modern ve özel banyolara sahip. 


Emlakta nostalji rüzgarı 2!


İstanbul'un taşı toprağı altın – 1931

1931 tarihli bu ilan, 'İstanbul'un taşı toprağı altın' tabirine ne kadar da uyuyor. Söz konusu ilanda Taksim Talimhane'den arsa alınması öneriliyor. 


Emlakta nostalji rüzgarı 2!

 

İstanbul'un imar planı hazırlanıyor – 1936

1936 yılına gelindiğinde ise İstanbul imar planının bir Fransız tarafından yapılacağını görüyoruz. 

20 Mayıs 1936 tarihli Kurun Gazetesi'nin haberinde, Fransız şehircilik mütehassısı Henri Prost'un İstanbul'un imar planını yapmak üzere kente geldiğini okuyoruz. Haberde, İstanbul'a davet edilen Prost'un kentin imar planını oluşturulmakla görevlendirildiği duyuruluyor. 


 Emlakta nostalji rüzgarı 2!


İstanbul haritası – 1950 

Bir zamanlar 'Constantinopolitanae' denilen İstanbul'un 1856 yılındaki haritasını yukarıda görmüştünüz. 1950 tarihli bu harita da ise nihayet 'İstanbul' ismiyle basılan İstanbul haritasını inceleyebilirsiniz. 


 Emlakta nostalji rüzgarı 2!


Eskilerden metro projesi

Çağdaş dünyanın olmazsa olmazı metro projeleri eski İstanbul'da da önemsenen konulardan biriydi. Karaköy ile Taksim arası metro projesine ait bu plana göre istasyon duraklarını ise şöyle görüyoruz; Karaköy – Galata – Şişhane – Tepebaşı – Galatasaray – Taksim. 


Emlakta nostalji rüzgarı 2!


Haydarpaşa Liman Projesi

Bu tarihi dökümanda Haydarpaşa Liman Projesi'ni görüyoruz. Ancak bir ayrıntı gözlerimizden kaçmıyor. O da, planın Rumca olması. 


Emlakta nostalji rüzgarı 2!


Muntazam asfalt yollarıyla Levend Mahallesi – 1951

13 Ocak 1951 tarihli Cumhuriyet Gazetesi'nde Levend Mahallesi'nin geldiği son noktayı okuyoruz. Muntazam asfalt yolları, modern kanalizasyon şebekesi ve mamur yeşil sahalarıyla Levend'de ayrıca Levend – Sirkeci arası otobüs seferleri de yapılıyor. 


Emlakta nostalji rüzgarı 2!


Maçka – Eminönü tramvay seferleri iptal – 1952

1952 tarihli bu haberde, Maçka ile Eminönü arası tramvay seferlerinin iptal edileceği belirtiliyor. Söz konusu hatta artık otobüs seferlerinin sıklaştırılacağından bahsediliyor.  


Emlakta nostalji rüzgarı 2!


Beyoğlu'na yollar – 1960

1960'a gelindiğinde ise Beyoğlu'na yapılacak yollar dikkatimizi çekiyor. Fotoğrafını gördüğünüz haberde, yapılacak Taksim – Azapkapı Yolu'nun 2 kilometre uzunluğunda ve 30 metre genişliğinde olduğu anlatılıyor. 


Emlakta nostalji rüzgarı 2!


Yatırım için satılık plajlara bakın – 1954

1954 yılında Florya – Küçükçekmece içinde yer alan satılık plajlara bakmanızda fayda var. 2800 liraya satılık bu plajların bir tarafı Londra Asfaltı bir tarafı ise Florya kumunu havi lebiderya. 


Emlakta nostalji rüzgarı 2!


Levend Mahallesi'ne 255 ev inşaatı – 1954

Bu fotoğrafta ise, Şişli Levend Mahallesi 3. kısımda yer alacak 255 evin inşaatına başlandığının duyurulduğunu görüyoruz. 1955 yılında tamamlanacak evlerden birine sahip olmak için Türkiye Emlak Kredi Bankası'nda bir ev hesabı açtırmak yeterli.  


 Emlakta nostalji rüzgarı 2!


Aydın Doğan'dan yeni bir hizmet daha 

Yukarıda gördüğümüz bu duyuruda, Adın Doğan Ticaret'in halka yeni bir hizmette bulunacağı yazıyor. O güne kadar yüzbinlerce kişiyi ev sahibi yapan firmanın yeni bir parselasyona giriştiği  anlatılıyor. 


Emlakta nostalji rüzgarı 2!


Kalamış'ta daire

İstanbul Bankası bu ilanında, ev hesabı çatıranların Kalamış'da bulunan güzel apartman dairesine sahip olabileceklerini belirtiyor. 



Şebnem BER/Emlakkulisi.com 



Geri Dön