25 / 04 / 2024

Emlakta nostalji rüzgarı!

Emlakta nostalji rüzgarı!

Bir zamanların İstanbul'unda emlak sektörüne dair hangi gelişmelerin yaşandığını merak ediyor musunuz? Cevabınız 'evet' ise, emlakta nostalji turuna hazır olun. (Haberde Eski İstanbul Belgeleri isimli Facebook grubunun içeriklerinden yararlanılmıştır)...




Levent'te 14 bin liraya satılık villa ya da Ataköy sahiline kurulacak lojman ve gazinolar... Günümüzde duymaya alışık olmadığımız bu fiyat ve tabirlere geçmişin tozlu sayfalarında rastlıyoruz. Bahsetmeye çalıştığımız konu ise, geçmiş yıllarda İstanbul emlak sektöründe yaşanan gelişmelerin neler olduğu. Meraklısı için geçmiş yıllarda İstanbul'da sektör adına neler yapıldığını araştırdık. İşte sonuçlar... 


Emlakta nostalji rüzgarı!


Ataköy Sahil Şehri – 1956 

1956 tarihli bu haberde 60 bin nüfuslu Ataköy Sahil Şehri'nin inşaat çalışmalarının başladığı duyuruluyor. Proje kapsamında 12 bin lojman, 3 turistik otel, plaj ve gazinolar ile çarşılar, kültür ve spor tesislerinin olacağına vurgu yapılıyor. Projeden konut almak isteyenlere ise faizli ve ikramiyeli bir ev hesabı açtırmaları öneriliyor. 


 Emlakta nostalji rüzgarı!


İstanbul'un yeni semti: Levent – 1951

Günümüzün popüler bölgeleri arasında gelen Levent'te 14 bin liraya müstakil bir ev satın alabilir misiniz? Bu soruya eminiz ki 'hayır' yanıtını verirsiniz. Bu fiyata bir ev ancak 1951 yılında alınırdı sanıyoruz. Nitekim o yıllarda Levent'te inşa edilen toplam 391 konutun fiyatlarına baktığımızda ortalama 14 bin TL olduğunu anlıyoruz. 


Emlakta nostalji rüzgarı!


İstanbul'a ucuz evler yapılıyor – 1950

3 Mayıs 1950 tarihli Milliyet Gazetesi'nde yayımlanan bu haberde, Vali ve Belediye Başkanı Fahreddin Kerim Gökay'ın İstanbul'un bazı bölgelerinde ucuz evlerin inşaatının başlatılacağını duyurduğunu okuyoruz. Ancak haberde, valinin ucuz evlerin hangi arsalar üzerinde yükseleceğini sakladığını görüyoruz. 


Emlakta nostalji rüzgarı!


Mecidiyeköyü ve Zeytinburnu'nda gecekondular – 1951

1 Temmuz 1951 tarihli bu haberde Mecidiyeköyü ve Zeytinburnu gecekondu mıntıkasında yeni gecekondular yapmak isteyen kişilerin engellenildiğinden bahsediliyor. Anlaşılan o ki, o yıllarda kaçak yapılaşma hız kesmiyordu. 


Emlakta nostalji rüzgarı!


Zincirlikuyu – Levent – 1949

6 Temmuz 1949 tarihli bu haberde ise Zincirlikuyu'ya doğru inşaat faaliyetlerinin fazlalaştığı anlatılıyor. İstanbul'un Mecidiyeköyü'nden Zincirlikuyu ve Levend Çiftliği'ne doğru genişledildiğinin anlatıldığı haberde, Ali Sami Yen Stadı'nın inşaatının devam ettiği vurgulanıyor. Ayrıca 1949 yılında Zincirlikuyu'da 60 evin inşaatının devam ettiğini ve evlerin sonbaharda teslim edileceğinin duyurulduğunu görüyoruz. 


Emlakta nostalji rüzgarı!


Hilton Oteli

Bu haberde, Taksim'de yer alan Hilton Oteli inşaatının yapılacağı duyuruluyor. Otelin 300 odalı turistik bir otel olacağı vurgulanıyor. 


Emlakta nostalji rüzgarı!


Mecidiyeköyü'ne tramvay seferleri başladı – 1934 

20 Eylül 1934 tarihli bu haberde Mecidiyeköyü'ne tramvay seferlerinin başladığı duyuruluyor.  Habere göre, Mecidiyeköy ile Şişli arasındaki tramvay sadece 250 metrelik mesafe için ulaşımı sağlıyor. Ayrıca şimdinin Mecidiyeköy'ünün o zamanlar 'Mecidiyeköyü' olarak nitelendirildiği ve İstanbul'un sayfiye yeri olarak kabul edildiği de gözümüzden kaçmıyor. 


Emlakta nostalji rüzgarı!


Suadiye'ye tramvay – 1934 

Anlaşılan 1934 yılında sadece Meciyeköy ile Şişli arasında değil, Kadıköy – Suadiye arasına da tramvay inşaatı yapıldı. Bu habere göre, Kadıköy'den Suadiye'ye doğru ulaşımı sağlayacak tramvay yolunun inşaatı tam gaz devam ediyor. 


Emlakta nostalji rüzgarı!


Mıgırdiç Tokatlıyan Oteli, Tarabya – 1905 

Bu fotoğrafta Beyoğlu'nda bulunan ünlü Tokatlıyan Oteli'nin Tarabya'daki yazlık şubesini görüyoruz. Tarabya'ya kondurulan 1905 versiyonlu Tokatlıyan Oteli, mimarisi ve konumuyla dikkat çekiyor. 


Emlakta nostalji rüzgarı!


Beyoğlu'nda Avrupa Pasajı satılık – 1929

24 Mart 1929 tarihli bu haberde, Beyoğlu'nda bulunan Avrupa Pasajı'ndaki tüm dükkan ve odaların satılığa çıkarıldığını öğreniyoruz. Ayrıca dükkan ve odaların ihale usulüyle satılacağını okuyoruz. 


Emlakta nostalji rüzgarı!


Beş sene taksitle arsa satışı – 1950

1950'de Florya Asfaltı üzerinde satılık bir arsanın fiyatı ne kadardı dersiniz? O yıllarda söz konusu bölgede arsalar 1500 ile 2500 liradan satılıyordu. Ayrıca arsaların alımında ödeme kolaylığı da yapılıyordu. Arsayı almak isteyen bedelin dörtte birini peşinat olarak verdikten sonra kalan tutarı beş taksitte ödeyebiliyordu. 


Emlakta nostalji rüzgarı!


İnşaat yaptıranlara kereste

Nostaljik dökümanlardan biri de bu kereste mağazasının ilanı. Kleanti Zafiridi Kereste ve Parke Mağazası, inşaat yaptıranlara kereste çeşitlerini duyuruyor. 


Emlakta nostalji rüzgarı!


Sarıyer'de satılık villa – 1951

Zümrüd Evler İnşaat Şirketi'nin 1951 yılında Sarıyer'deki satılık villalarını görmenizde fayda var. Şirketin söz konusu bu ilanında ev sahibi olmak isteyenlere müjde veriliyor. Haberde şirket, istedikleri kalitede villalardan birine sahip olabilmeleri için müşterilerini acele şantiyelerine davet ediyor. 


 Emlakta nostalji rüzgarı!


3 liraya denize nazır satılık arsa

Denize nazır en nadide satılık arsaların 3 lira olacağı aklınıza gelir miydi? Nostalji turumuzda rastladığımız bu ilana göre, Florya – Yeşilköy Yolu üzerindeki satılık arsa fiyatlarının 3 lira olduğunu görüyoruz. 


Emlakta nostalji rüzgarı!


Her türlü konfora sahip; İncirli Bahçeli Evler satışta

Bu dökümanda, Florya Asfaltı üzerinde inşa edilen İncirli Bahçeli Evler projesinin açılışına davet var. Elektriği olan, içinde akar memba suyu gibi her türlü konfora sahip evlerin o yıllarda ortalama 25000 liraya satılığa çıkarıldığını görüyoruz. 


Emlakta nostalji rüzgarı!


Bebek'te yalı dairesi – 1951

1951 yılında Tutum Bankası'nın müşterilerini Bebek'te yalı apartmanında kat sahibi yapmak için bir çekiliş kampanyası başlattığını görüyoruz. Bunun için banka, en az 100 liralık bir hesap açtırmanın yeterli olacağını vurgu yapıyor. 


 Emlakta nostalji rüzgarı!


Adalar'da satılık ev ve köşkler 

Nostalji yolculuğumuzda karşımıza İstanbul'un göz bebekleri olan Adalar'daki satılık ev ilanları da çıkıyor. Bir emlak komisyoncusunun bu ilanına göre, Büyükada, Heybeli, Burgaz ve Kınalı'da satışta olan ev, köşk ve arsaların reklamı yapılıyor. 


Emlakta nostalji rüzgarı!


Kalamış Koyu'nda satılık arsa – 1960

7 kasım 1960 tarihli Cumhuriyet Gazetesi'nde Kalamış Koyu'ndaki satılık arsaları görüyoruz. Haberde söz konusu arsaların vadeli olarak satıldığı da belirtilmiş. Fotoğrafa baktığımızda o yıllarda bölgede bir apartmanın inşaa edildiğini de anlıyoruz. 


Emlakta nostalji rüzgarı!


Cümbüş İnşaat'tan satılık daireler

Cümbüş İnşaat'ın bu ilanında ise, şirketin Kalamış'ta inşa ettiği 22 adet dairesinin satışta olduğunu anlıyoruz. Denize nazır betonarme, modern ve kaliteli olarak nitelenen satılık apartma dairelerinin 2  tanesi ise döşenerek teslim edilecekmiş. 



Şebnem BER/Emlakkulisi.com 


Geri Dön