26 / 04 / 2024

Emlakta nostalji rüzgarı 4!

Emlakta nostalji rüzgarı 4!

Bayramoğlu'nda plajı bol arsalar ya da Küçükyalı'da lüks yalı daireleri. Nostalji turunun bu durağında karşımıza çıkan kareler bunlarla sınırlı değil elbet. (Haberde Eski İstanbul Belgeleri isimli Facebook grubunun içeriklerinden yararlanılmıştır)...




'Emlakta Nostalji Rüzgarı' yazı dizimizde eskilere dair yaşananları belgeleyen fotoğraf ve haberleri sizinle paylaşmaya devam ediyoruz. Haberimizde; Gebze'deki müstakil tapulu arsalardan Sirkeci Palas'taki inşaat şirketine, Zümrüt İnşaat'ın Sarıyer'e kondurduğu evlerden Eyüp'teki emlakçıya kadar yine birçok tarihi kareyi görebileceksiniz. İşte sizler için yeni bir nostalji turu daha... 


Emlakta nostalji rüzgarı 4!


Bayramoğlu'nun satılık arsaları – 1959

1959 yılındaki bu ilanda, İstanbul'un sayfiye yeri olan Bayramoğlu'ndaki satılık arsalar anlatılıyor. İlanda ayrıca, suyu ve plajı bol olan Bayramoğlu'na her sabah Kadıköy'den otobüs kalktığı da yazılı. 


Emlakta nostalji rüzgarı 4!


Yalı dairesi mi aramıştınız? - 1967 

1967 tarihli ilanda, Küçükyalı'daki satılık yalı daireleri duyuruluyor. Adalar'a karşı konumlu olan bu lüks  yalı dairelerine o yıllarda 53 bin, 66 bin ya da 77 bin liraya sahip olmak mümkündü. 


Emlakta nostalji rüzgarı 4!


Mimar arayanlara... 

Bu fotoğrafta ise geçmiş yılların mimarlarından İrfan Ertem'in duyurusunu görüyoruz. Yüksek mimar İrfan Ertem, proje – inşaat – betonarme – kontrol işlerini gerçekleştirdiklerinin bilgisini veriyor. 


Emlakta nostalji rüzgarı 4!


Gebze'de müstakil tapulu arsa 

Bu karede de Gebze Aksaköy'de geçmiş yılların satılık arsalarının ilanı var. Bir arsa ofisi olan Fatih Ticaret tarafından satılığa çıkarılan arsaların özelliklerine baktığımızda ise; resmi ifrazlı müstakil tapulu, vasıtası, yolu, suyu, elektriği olan arsalar olduğunu okuyoruz. 


 Emlakta nostalji rüzgarı 4!


1954'te denizi parsellemişler...

Azim Ticaret adlı bir firma, 1954 yılının İstanbul'unda denizi parsellediğini duyuruyor. Üstelik Gürpınar İtalyan Kampı ve Doktorlar Sitesi'nin ortasında. İlanda, deniz arsasına sahip olmaları için vatandaşlar bilgilendiriliyor. 


Emlakta nostalji rüzgarı 4!


Sirkeci Palas'ta bir inşaat şirketi... 

Yukaridaki kare, Becker – Fiebig isimli İnşaat Ortaklığı Anonim Şirketi'nin İstanbul Şubesi'ni belgeliyor. Söz konusu şubenin bulunduğu yer ise, Sirkeci Palas. 


Emlakta nostalji rüzgarı 4!


Zümrüt'ten evler – 1952 

Zümrüt Evler İnşaat Kollektif Şirketi'nin inşaat broşürünü ise yukarıda görüyorsunuz. Sarıyer'de inşa ettiği evlerle tanına şirketin bu broşürü 1952 tarihli. 


Emlakta nostalji rüzgarı 4!


Eyüp'te emlakçı...

Günümüzün popüler mesleği emlakçılık, eski İstanbullular tarafından da ilgi görüyormuş anlaşılan. Yukarıdaki fotoğrafta Eyüp'ün emlakçılarından Bozkurt Emlak'ın tanıtımını görüyoruz. Bozkurt Emlak'ta her türlü alım, satım, ipotek ve tapu işleri yapılıyormuş. 


Emlakta nostalji rüzgarı 4!


1964'ten bir yol planı...

1964 tarihli Tercüman Gazetesi'nin bu haberinde, Beyazıt Meydanın'da üniversite kütüphanesinin önünden geçen yolun yapılan yeni planda ortadan kaldırıldığının bilgisi veriliyor. 


 Emlakta nostalji rüzgarı 4!


Milli Saraylar Müdüriyeti'nden izin...

Yukarıdaki tarihi belge, Milli Saraylar Müdüriyeti'ne gönderilen bir dilekçe. Söz konusu belgede, Dolmabahçe Sarayı'nın karşısında bulunan bir arazide bina yapmanın mümkün olup olmayacağı soruluyor. Verilen yanıtı merak mı ettiniz? İşte yanıtı... 


Emlakta nostalji rüzgarı 4!


Milli Saraylar Müdüriyeti'nin cevabı...  

Milli Saraylar Müdüriyeti'nin arsa üzerine bina yapılıp yapılmayacağına dair verdiği cevapta ise, iznin çıkmadığını okuyoruz. Arsa, Saray merbutatından olduğu için bina yapımı uygun görülmemiş. 


Emlakta nostalji rüzgarı 4!


Tramvaya köpek ve tavukla binmek yasak

Geçmiş yılların gözde ulaşım araçlarından olan tramvaylar da yapılması yasak olan şeyleri biliyor muydunuz? İşte yanıtı; Tramvayda tükürmek, sigara içmek, kapıları açık bırakmak, köpek veya tavukla binmek yasaktı. Ayrıca yolcuların yol ücretini bozuk para ile ödemesi de mecburiydi. 


Emlakta nostalji rüzgarı 4!


İstanbul'da toplu taşıma – 1958 

Yukarıdaki kare, 1958 yılında İstanbul kentiçi toplu taşıma planını resmediyor. Fotoğrafta, tramvay ve otobüs hatlarını görebilirsiniz. 


Emlakta nostalji rüzgarı 4!


Adalar – Yalova seferleri – 1938 

1938 – 1939 tarihli Adalar – Kadıköy – Anadolu – Yalova seferlerinin yazılı olduğu bu broşür, kelimenin tam anlamıyla tarih kokuyor. 


Emlakta nostalji rüzgarı 4!


Köprü geçiş ücreti 100 lira 

Fotoğrafta, geçmiş yılların İstanbul'unda Boğaziçi Köprüsü'nden geçmek için bir dönem 100 lira geçiş ücreti alındığını görüyoruz. 


Emlakta nostalji rüzgarı 4!


Tramvay bileti üzerindeki güzergaha dikkat 

Fotoğrafta, eskilerden bir tramvay biletini görüyorsunuz. Ancak biletteki tramvay güzergahına dikkat etmenizde fayda var. O yıllarda Edirnekapı'dan Bebek'e kadar tramvay ulaşımı sağlanıyormuş. 


Emlakta nostalji rüzgarı 4!


1909'daki metro projesi 

1909 tarihli bu belgede ise, Taksim – Beyazıt arası için önerilmiş metro hattı projesini görüyoruz. Söz konusu hatta duraklar da şöyle; Taksim, Galatasaray, Tünel, Karaköy, Yeni Cami, Sirkeci, Babıali ve Beyazıt. 


Emlakta nostalji rüzgarı 4!


Yeşilköy Havalimanı'na dair

Yeşilköy Havalimanı'nın Yeni Terminal Binası 1. Ünite Açılışı'nı gösteren belge. 



Şebnem BER/Emlakkulisi.com 


Geri Dön