28 / 03 / 2024

Emre Çamlıbel: 2015'te kentsel dönüşümün kilidi açılacak!

Emre Çamlıbel: 2015'te kentsel dönüşümün kilidi açılacak!

Soyak Holding CEO'su Emre Çamlıbel'e göre 2015, kentsel dönüşümün kilidinin açılacağı ve yabancı gayrimenkul fonlarının ağırlığının arttığı bir yıl olacak Geçtiğimiz yılın önemli bir bölümü gayrimenkul sektörü için bir hayal kırıklığıydı" dedi




 Soyak Holding CEO'su Emre Çamlıbel'e göre 2015, kentsel dönüşümün kilidinin açılacağı ve yabancı gayrimenkul fonlarının ağırlığının arttığı bir yıl olacak Geçtiğimiz yılın önemli bir bölümü gayrimenkul sektörü için bir hayal kırıklığıydı. Satışlardaki düşüş bir yana, iş güvenliği ile ilgili sıkıntılar ve 'inşaatla biiyünmez' tartışmaları diğer yana, sektör oldukça bulutlu bir dönem geçirdi. Ta ki son 3 aya kadar. Satışlardaki hızlı çıkış aralıkta da sürüyor. Peki ya yeni yıl? Soyak Holding CEO'su Emre Çamlıbel yeni yılda artış eğiliminin süreceğini düşünüyor. Üzerine bir de kentsel dönüşümde kilit açılacak ve yabancı gayrimenkul fonları güçlü bir şekilde pazara girecek. Yabancı satışlarındaki artış da cabası... 

Psikoloji, alımı bire bir etkiliyor "2014 ekonomik gelişmelerden ziyade bu gelişmeleri etkileyen yerel ve global politik gelişmelerle şekillendi" diye başlıyor söze Çamlıbel ve devam ediyor: "Önce 17 Aralık olayı oldu ve bununla alakalı olduğunu tahmin ettiğimiz bir faiz artışı yaşandı. Hemen arkasından mart ayındaki yerel seçimlerin psikozu, ardından ağustos ayında genel seçimlerin yarattığı ortam Türk insanını biraz istim üstünde tuttu. 

Yatırım yapmaktan ya da evini değiştirmekten ziyade biraz hepimiz bu politik konularla haşır neşir olduk. FED'in kararları, Suriye meseleleri, Rusya... Olumlu ya da olumsuz biz iç politik gündem ya da petrol-doğalgaz bazlı global çatışmalar neticesinde sıkıntılı bir 8 ay yaşadık. Borçlanma zorlaştı insanların risk algısı değişti. Fakat bu gelişmelerin ardından seçimlerin bitmesi ve siyasi dengelerde radikal bir değişiklik oluşmayacağının ortaya çıkması, FED'in elini yavaş tutacağını açıklaması ve Rusya'nın Ukrayna ile ilgili tavrıyla insanların psikolojisi rahatladı. Faiz oranında düşüşle birlikte insanlar konut yatırımına tekrar yöneldi." 2013 rakamlarını yakalayacağız Peki son aylarda faizin düşmesi ve müşteri psikolojisinin biraz daha rahatlaması ile başlayan satış artışı yılı kurtaracak mı? 

Çamlıbele göre kurtaracak: "Son 4 aylık performansla yılı toparladık ve sektör olarak 2013'ün rakamlarını yakalayacağız gibi görünüyor. 

Şu anda faiz oranlarının değişmesini gerektiren hayati önemde kritik bir mesele yok. 

Satışlardaki artışın 2015'te de devam edeceği görünüyor. 



Ekonomi Gazetesi


Geri Dön