26 / 04 / 2024

Emre Çamlıbel: 'KDV indirimi üst segment için faydalı'

Emre Çamlıbel: 'KDV indirimi üst segment için faydalı'

Emre Çamlıbel: "Konut alımı için yapılan geçici süreli KDV indirimi, sadece üst segment için faydalı olur." dedi.



Soyak Holding CEO Vekili M. Emre Çamlıbel, konutta KDV'nin % 18'den % 8'e indirileceğine yönelik; "Zaten hali hazırda 150 metrekarenin altındaki konutlar için KDV %1 olarak uygulanıyor." dedi. Çamlıbel, sadece 150 metrekarenin üzerindeki gayrimenkuller için alınan KDV oranı % 18 idi ve bu uygulamanın lüks konut segmentine bir miktar fayda sağlayabileceğini ancak Türkiye'deki konut stokunun büyük kısmının ise 150 metrekarenin altındaki konutlardan oluştuğunu belirtti.


Çamlıbel, GYODER'in araştırma raporuna göre Türkiye'de 10-15 yıl boyunca her yıl 600.000 civarında yeni konuta ihtiyaç olduğunu ve ihtiyaç sahibi kesimin sadece %15'lik bir kısmı konut satın alabilecek, kredi taksitlerini ödeyebilecek maddi yeterliliğe sahip olduğunu dile getirdi. M. Emre Çamlıbel Türkiye'deki konut sorunu hakkında yaptığı açıklamada "Türkiye'deki konut sorunu, dar ve orta gelirlinin konut alamamasından kaynaklanıyor. Devletin konut geliştiricilerine sağlayacağı bir takım teşvik ve indirimlerin yanı sıra tüketicinin de konut edinmesine katkı sağlayacak teşviklere ihtiyaç bulunuyor. Bu sorunun aşılabilmesi ve dar gelirlinin konut ihtiyacının çözülebilmesi için de geniş kapsamlı bir konut politikasına ihtiyaç duyulmaktadır." dedi.


Krizden dolayı vergi, resim ve harçlarda yapılacak geçici indirimlerin ancak dönemsel çözüm olarak kalacağını söyleyen Çamlıbel, geçici önlemler almak yerine kalıcı önlemlerin oluşturulması gerektiğini belirtti. Kamunun, dar ve orta gelirlilerin ödeyebileceği şartlarda finansal imkanlar sağlayarak, konut almak isteyenlerin kredi faiz oranlarını ve ödeme koşullarını sübvanse etmesinin önemine değindi. M. Emre Çamlıbel, özel sektörün dar ve orta gelirlilere yönelik 150m2 den küçük konut üretiminin desteklenmesi konusunda, "Orta ve alt gelirlilere yönelik uygun fiyatlı konut projeleri, özel sektör firmalarına sağlanacak; arsa payından ve inşaat/malzemeden alınan KDV oranının düşürülmesi, ruhsat, iskan, tapu gibi harçlarda bir takım indirimlere gidilmesi, bu tip projelerin satış sözleşmesinden damga vergisi alınmaması gibi teşviklerle mümkün olacaktır" açıklamasında bulundu.


Geri Dön