25 / 04 / 2024

Emre Maraşlı: Firkirtepe'de konutta rekabet ve imar çok yüksek!

Emre Maraşlı: Firkirtepe'de konutta rekabet ve imar çok yüksek!

Emre Maraşlı, Fikirtepe kentsel dönüşüm bölgesine neden girmediklerini açıkladı. Emre Maraşlı, “Rekabet ve imar çok yüksek… Küçücük yere 50 bin konut yapılacak…. Fikirtepe sadece konut alanı olacaksa o zaman Ataşehir niye kuruldu?" dedi.



Erguvan İnşaat'ın sahibi Ali Asgar Maraşlı ve oğlu Emre Maraşlı, omuz omuza vererek Kurtköy'de inşa ettikleri W, Q, Avlu ve Loft markalı konut projelerinde müşterilerine yüzde 100 kâr ettirdiler.


Kurtköy’de W Bahçe, Q Bahçe, WRoof ve Avlu Kurtköy projelerini hayata geçiren Erguvan İnşaat’ın sahipleri Ali Maraşlı ve oğlu Emre Maraşlı, bölgenin değerini ikiye hatta üçe katlayan müteahhitler olarak biliniyor. İkili, Kurtköy’de toplam 63 dönüm arsa üzerinde inşaat faaliyetlerine devam ediyor.


Kutköy’e değer kattılar


Kurtköy’den önce Erguvan Siteleriyle faaliyetine devam eden Erguvan İnşaat, Demirbaş Yapı ile 2012 yılında başladığı W Bahçe projesiyle Kurtköy’e girdi. Firma, bu projeden sonraki projelerine tek başına devam etti. Ali Maraşlı ve Emre Maraşlı’nın ürettiği konutlar, bölgedeki diğer yatırımlarla birlikte öyle değerlendi ki, müşterileri arasında firmanın yeni projelerinden konut almak için 2012’de 200 bin TL’ye aldığı dairelerini ‘baba-oğul Maraşlı’lara 400 bin TL’den satanlar oldu. Erguvan İnşaat’ın Kurtköy’e girdiği 2012 yılında bölgede arsaların metrekare fiyatı 500 TL iken Mart 2016 itibariyle mahallede arsa metrekare fiyatları 3300 TL’den (1100 dolar) başlıyor.


W-Q Kuşağı


Erguvan İnşaat, İstanbul’daki projelerine 1999 yılında Ataşehir’de inşa ettiği 750 konutluk Erguvan Evleri’yle başladı. Sonra Kurtköy projeleri devam etti… Erguvan İnşaat’ta yeni kuşak Emre Maraşlı’nın etkisi de burada görülmeye başladı: Projelerin önüne W ve Q gelerek marka yaratma sürecine start verildi. “Hem yeni bir isme ihtiyacımız vardı hem de kentsel dönüşüme ihtiyacı olan Kurtköy’de aynı isimle olmak istemedik” diyen Emre Maraşlı, “İlk projemiz yukarıdan bakıldığında W şeklindeydi, adı buradan geldi. Bahçe ve otel vardı, başka bir otelle karışmasın diye böyle kullandık. Demirbaş Yapı ile ortak olduğumuz için de iki firmanın buluşmasını V+V olarak sembolize ettik” diyor.


Firmanın politikasını “Geniş bir alıcı kitlesine hitap eden, gelişen bölgelerde rahat satılabilen konutlar üretmek” şeklinde ifade eden Emre Maraşlı, “Örneğin Avlu Kurtköy’ün arsasını yüzde 45 kat karşılığı ile satın aldığımızda metrekare fiyatı 600 TL’ydi şimdi 2500 TL oldu. Amacımız inşaat tamamlanırken bölgenin de evin de değeri artsın. Müşterimiz kazansın. Projelerin finansmanı rahat, neredeyse lansman döneminde yüzde 60 oranında satış yapıyoruz. Müşteri kitlemiz genişledikçe yaptığımız projede konut sayısı büyüyor” dedi ve ekledi; “Bir inşaat firmasının her şeyi sağladığı güven ve sevgidir. Bankalar bize 10 milyon TL kredi veriyorsa, halk 100 milyon TL kredi veriyor. Müşterilerimiz ve diğer alıcılarımız. O yüzden bu itibari korumaya çalışıyoruz”… Kurtköy’ün teknopark, havaalanı, AVM ve yeni konut projeleriyle yükseliş trendinde olduğuna dikkat çeken Maraşlı, “WBahçe ismi tutunca, diğer projeleri W ve Q markalarıyla tek başımıza hayata geçirdik. Kurtköy dışında da Dragos’ta proje yaptık. Kurtköy Göktürk gibi üst segmentte biraz. Kartal’la hemen hemen aynı fiyata satıyoruz. Fikirtepe fiyatlarına da yaklaştık. Nette metrekaresi 6000 TL’yi geçiyoruz” diye konuştu.


Fikirtepe’ye neden girmediler?


İstanbul’un Anadolu yakasındaki projeleriyle tanınan Erguvan İnşaat’ın Fikirtepe kentsel dönüşüm bölgesine neden girmediğini ise Emre Maraşlı, “Rekabet ve imar çok yüksek… Küçücük yere 50 bin konut yapılacak…. Fikirtepe sadece konut alanı olacaksa o zaman Ataşehir niye kuruldu? Bence hiçbir şeye benzemedi Fikirtepe” diye cevap verdi. Baba Ali Maraşlı ise Fikirtepe’deki mülkiyet sorununun rekabetten daha fazla baş ağrıttığına dikkat çekerek şunları söyledi; “Mülkiyet sorunu rekabetten fazla problem oluyor Fikirtepe’de. Arz çok yüksek, bu yüzden hiç düşünmedik. Fikirtepe’de sorunların bu noktaya geleceğini tahmin ediyorduk”.


‘Burada ne olsun’ diye sordular


Şirketin 2016 ve 2017 planları arasında yer alan ve yine Kurtköy’ün girişinde 10 dönüm arsaya konumlandırdıkları proje için buradaneolsun.com sitesi üzerinden konut alıcılarına danıştıklarını söyleyen Emre Maraşlı, 11 bin internet kullanıcısının katılımıyla yaptıkları anket ve 2 bin kişiyle interaktif görüşme doğrultusunda yeni projeye şekil vereceklerini vurguladı. 2016 yılı içinde 108 konutluk ve kaba inşaatı biten Loft Dragos ve Avlu Kurtköy’ü teslim etmeyi ve iki projeye başlamayı, 2017 yılında da “Burada ne olsun?” diye sordukları yeni projeyi teslim etmeyi planladıklarını belirten Maraşlı, “Halka sorduğumuz yeni projeyi 16 ayda bitireceğiz. Bu ay sonunda veya Nisan ayının ilk haftasında düzenleyeceğimiz lansmanda projenin –kullanıcılar tarafından belirlenen- adını, logosunu ve fiyat detaylarını paylaşacağız” diye konuştu.


W ROOF


206 konut bulunan W Roof projesi, 2013’te 185 bin TL – 400 bin TL arasındaki fiyatlarla satışa çıktı, şimdi konut fiyatları 280 bin TL ile 850 bin TL arasında değişkenlik gösteriyor…


AVLU KURTKÖY


136 konut bulunan Avlu Kurtköy projesinde Mart 2015’te satışa çıktığında fiyatlar 185 bin TL ile 400 bin TL arasındaydı, şu anda 240 bin TL ile 550 bin TL arasında seyrediyor…


LOFT DRAGOS


108 konutluk projeye Eylül 2015’te başlandı, kabası yeni bitti. Projede metrekare fiyatı 4500-5000 TL arasında seyrediyor. Projenin satış ofisi açılmadı. Loft Dragos’ta yapılacak şerefiyelendirmenin ardından konut fiyatları açıklanacak...


Q BAHÇE


98 konutluk proje 2013’te 160 bin TL – 405 bin TL fiyat aralığıyla satışa çıktı, 2016’da fiyatlar 270 bin TL – 900 bin TL arasında değişiyor...


W BAHÇE


136 konutluk W Bahçe projesi, 2012 yılında 125 bin TL – 325 bin TL arasında fiyatlarla satışa çıktı. Projede 2014’te yaşam başladı, 2016 yılında projedeki konutlar 280 bin TL – 750 bin TL arasında fiyatlara satılıyor...


Yeni Yüzyıl


Geri Dön