29 / 03 / 2024

Emrullah Eruslu: Enerji tasarrufunda aslan payı yalıtımda!

Emrullah Eruslu: Enerji tasarrufunda aslan payı yalıtımda!

Eryap Grup CEO’su Emrullah Eruslu, Enerji Tasarrufu Haftası nedeniyle enerji verimliliği ve enerji tasarrufuna dikkat çekti. Eruslu, doğru malzemeyle doğru uygulanan ısı yalıtımının enerji tasarrufuna büyük katkısı olduğunu belirtti.



Ocak ayının ikinci Pazartesi günüyle başlayan Enerji Tasarrufu Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Eryap Grup CEO’su Emrullah Eruslu, enerji tasarrufunda yalıtımın önemine dikkat çekti.

“ÜLKE EKONOMİSİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Türkiye’nin enerji konusunda dışa bağımlı bir ülke olduğunu hatırlatan Eruslu, “Halen ülke içinde kullandığımız enerjinin yaklaşık yüzde 75’ini ithal ediyoruz. Elektrik enerjisi üretimimizin üçte birini doğalgaz çevrim santrallerinden elde ediyoruz. 2013 yılı verilerine göre dünyada en çok doğalgaz ithal eden ilk 4-5 ülkeden biriyiz. EPDK’nın açıkladığı verilere bakıldığında 2014 ve 2015 Ekim aylarını karşılaştırdığımızda bile doğalgaz tüketimimizin ve dolayısıyla ithalatımızın yaklaşık %9 arttığını görebiliyoruz. Bu ithal ettiğimiz doğalgazın cari açığa ve dış ticaret açığına etkisi ise çok ciddi boyutlarda. Sadece bu rakamlar bile enerjiyi verimli ve tasarruflu kullanmanın ne kadar önemli olduğunu anlayabilmek için yeterli. Enerji tasarrufu sadece aile bütçesi için değil, ülke ekonomisi için de çok büyük önem taşıyor” dedi.

YALITIMLA YILDA 10 MİLYAR DOLAR TASARRUF

Konutlarda kullanılan enerjinin yaklaşık yüzde 85’inin ısıtma ve soğutma için sarf edildiğine dikkat çeken Eryap Grup CEO’su Emrullah Eruslu, “Bu oran da konutlarda uygulanacak yalıtım projelerinin ne denli tasarruf sağlayabileceğini gösteriyor. Zira doğru malzeme kullanılarak, doğru uygulamalarla gerçekleştirilen yalıtım projeleri, yüzde 50’yi aşan oranlarda enerji tasarrufu sağlıyor” diye konuştu. Yalıtımın sadece kış mevsimiyle ilgili olduğu yanılgısına da değinen Eruslu, yaz mevsiminde kullanılan klimaların da yalıtımsız binalarda enerji sarfiyatına neden olduğunu kaydetti. Eruslu, “Yalıtım uygulamaları, doğru malzemeyle ve doğru projeyle yapıldığında Türkiye genelinde yılda 10 milyar dolara varan bir enerji tasarrufu sağlıyor. Başka hiçbir alanda bu büyüklükte bir enerji tasarrufu fırsatı yok. Dolayısıyla enerji tasarrufunda aslan payının yalıtımda olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.


Avrupa Birliği genelinde 2019 yılından itibaren inşa edilecek tüm evlere “Pasif Ev” olma zorunluluğu getirildiğine ve dolayısıyla binalarda kullanılacak enerji miktarının yüzde 20 azaltılacağına dikkat çeken Eryap Grup CEO’su Emrullah Eruslu, “Konutlarda ısı yalıtımı uygulamalarının maliyeti, binanın toplam maliyeti içinde yüzde 3 ilâ 5 arasında değişiyor. Bu maliyet de birkaç yıl içinde amorti edilebilecek bir oran.” diye konuştu.


Geri Dön