02 / 05 / 2024

Emsal nasıl arttırılır?

Emsal nasıl arttırılır?

Emsal; inşaat çalışmalarına başlanacak yapının bütün katlardaki alanları toplamının parsel alanına oranından elde edilen sayıya deniyor. Peki, bir bölgede emsal değeri arttırılabilir mi? Emsal nasıl arttırılır?



Emsal nasıl arttırılır?

İmarda emsal, kat alanı kat sayısı (KAKS) olarak karşımıza çıkıyor. Emsal; inşaat çalışmalarına başlanacak yapının bütün katlardaki alanları toplamının parsel alanına oranından elde edilen sayıya deniyor.


Emsal sayısı, katlar alanı bodrum kat, asma kat, çekme ve çatı katı ve kapalı çıkmalar dahil kullanılabilen bütün katların ışıklıklar çıktıktan sonra kalan alanların toplamı olarak ifade ediliyor.


KAKS oranları, 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişkenlik gösteriyor. İnşaatın yapılacağı arsa için belirlenen KAKS oranı ile arsa alanının çarpılması sonucunda kat alanı katsayısı bulunuyor.


KAKS oranı: 0.40 

Arsa alanı: 1.000 metrekare

Toplam İnşaat alanı: 400 metrekare


Peki, bir bölgede emsal değeri arttırılabilir mi? Emsal nasıl arttırılır? 


Emsal artışı..

Emsal artışı, imar yönetmeliklerinde belirleniyor. Mevcut emsal hakkı, parsellerin birleştirilmesi ile arttırılabiliyor. Parseller ne kadar büyürse, emsal artışı da o oranda artabiliyor.


Örneğin, bir parselde 5 katlı yan yana iki binada oturan vatandaşlara, parsel büyüklüğü olarak minimum 1000 metrekareye ulaşmaları halinde emsal artışı hakkı verilecek. Adalar ne kadar büyürse ilave haklar da o oranda artacak. Buna göre daha fazla inşaat yapılabilecek.


Kentsel dönüşümde emsal ne demek?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön