26 / 04 / 2024

Emval-i metruke nedir?

Emval-i metruke nedir?

Hazineye mal intikali konusuna giren Emval -i metruke nedir? Hangi mallara emval-i metruke deniyor? Emval -i metruke olayı nedir? İşte hazineye mal intikali ve Emvali metruke...



Emval-i metruke nedir?

Emval-i metruke, sahipleri tarafından bırakılan malla için kullanılan tabir olarak karşımıza çıkıyor.


Terkedilmiş mülkleri ifade eden "Emval-i metruke" azınlık tehcir ve göçleri sonrasında sahiplerinin yanlarında götüremedikleri taşınmazları tanımlıyor.


Söz konusu tehcir ve göçlerden kısa bir süre bu mallar sonra bu mallar millileştirilmiştir.


Hazineye mal intikali

Devletin çeşitli kanun ve anlaşmalar yolu ile mal iktisap etmesi bir kamu hizmetinin görülmesi için söz konusu taşınmazlara ihtiyaç duymasından kaynaklanmamaktadır. 


Yani bir ihtiyaç dolayısıyla değil, yapılmış anlaşmalarla veya değişik kanunlarda yer alan hükümler uyarınca taşınmaz mal edinilmektedir.


Türk ve Rum ahalisinin mübadelesi ile ilgili hükümler, Bulgaristan'la yapılan Anlaşma, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ile yapılan Anlaşmalar, Emvali Metruke Kanunları, 03.03.1340 tarih ve 431 sayılı Kanun, Borçlar Kanunun bağışlama ilgili hükümleri, Medeni Kanunun gaiplik, kayyımlık ve miras hususları ile ilgili düzenlemeleri gibi birçok yasal düzenleme ile Hazineye mal intikali gerçekleşmektedir.





Geri Dön