29 / 03 / 2024

En çok iş ilanı yapı-inşaat sektöründe verildi!

En çok iş ilanı yapı-inşaat sektöründe verildi!

Son 3 ay içinde en çok iş ilanı turizm, eğitim ve yapı-inşaat sektörlerindeki firmalar tarafından verildi. Bazı sektörlerdeki firmaların iş ilanlarında düşüş görülürken tekstil, restoran ve sigorta sektörlerinde artış oldu. İşte 3 ayın istihdam eğilimleri



Son 3 ay içinde en çok iş ilanı turizm, eğitim ve yapı-inşaat sektörlerindeki firmalar tarafından verildi. Bazı sektörlerdeki firmaların iş ilanlarında düşüş görülürken tekstil, restoran ve sigorta sektörlerinde artış oldu. İşte 3 ayın istihdam eğilimleri...


İş ve insan kaynakları sitesi Yenibiris.com, iş ilanları ve ilanlara yapılan başvurular doğrultusunda, 2015 üçüncü çeyrek istihdam raporunu hazırladı. Rapora göre Temmuz-Ağustos-Eylül döneminde bütün sektörler genelindeki iş ilanlarında bir azalma veya artış olmadı ancak sektörlere göre bazı ufak değişiklikler söz konusu.


Son 3 ayın iş ilanlarında turizm, eleman arayışında Nisan-Mayıs-Haziran aylarına göre ufak bir azalma olsa da yine en fazla iş ilanı verilen sektör oldu. Sektörde en çok garson ve kasiyer arandı. Eğitim, İngilizce öğretmeni ihtiyacıyla ikinci sıradaki yerini korudu. Yapı-inşaat ise perakendeyi geçerek en fazla ilan verilen 3. sektör oldu. Tekstil iş ilanları son 3 ay içinde yüzde 28 oranında artış göstererek 10. sıradan 6. sıraya yükseldi. 16. sıradaki restoran-yemek ile 21. sıradaki sigorta sektörlerindeki iş ilanlarında artış söz konusu.


Sektörler içindeki oranı

Son 3 ay ortalamasında sıralama yukarıdaki gibi ancak bugünlerde bazı sektörler bir üst sıradaki sektörü iş ilanı açısından geçmiş durumda. Yenibiris.com'da şu anda hangi sektörde yaklaşık kaç kişi aranıyor? İşte cevabı...


Turizm-Otelcilik: Başta garson ve kasiyer olmak üzere 2000’den fazla kişi aranıyor.


Eğitim: 3286 kişi. En çok İngilizce öğretmeni ve branş öğretmeni aranıyor.


Yapı-İnşaat: 1500 kişi. En çok makine mühendisi, inşaat mühendisi ve elektrik mühendisi alınacak.


Perakende: Ağırlıklı satış danışmanı olmak üzere 2500 kişi aranıyor.


Üretim-İmalat: 1400 kişi. Üretim sorumlusu en fazla aranan kişi.


Tekstil: Son 3 ayda eleman arayışı artmış durumda. En fazla satış temsilcisine ihtiyaç var.


Hizmet: Başta müşteri hizmetleri sorumlusu olmak üzere farklı alanlarda 1400’den fazla kişi aranıyor.


Gıda: Firmalar en çok gıda mühendisi, aşçı ve satış temsilcisi arıyor. Bu dönemde aranan kişi sayısı 1500.


Bilişim: 1000 kişi. En fazla ihtiyaç bu dönemde de yazılım mühendisi ve satış yöneticisi pozisyonlarında.


Sağlık-Tıp: 1200 kişi aranıyor. En çok ameliyathane, yenidoğan ve yoğun bakım hemşireleri aranıyor. Tıbbi kadro dışında kuruluşlar en çok hasta danışmanı pozisyonunda alım yapıyor.


EN FAZLA ALIM SATIŞ VE PAZARLAMADA

Bütün sektörler genelinde yine en çok satış-pazarlama kadroları için iş ilanı verildi. Son 3 ayda kasiyer ihtiyacı, muhasebe elemanı ihtiyacını geçti. Makine mühendisi arayışı da inşaat mühendisini geçmiş durumda.


BANKACILIK YİNE POPÜLER

Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında iş arayanlar önceki 3 ayda olduğu gibi yine en çok bankacılık sektörüne iş başvurusu yaptı. Bankalara yapılan başvurularda önceki döneme göre azalma veya artış görülmezken, perakende sektörüne başvurularda önceki 3 aya göre yüzde 72 oranında artış gerçekleşti.


Gişe elemanı pozisyonu, deneyim gerektirmeyen ve en fazla ilan verilen pozisyon olması nedeniyle yine en fazla başvuru yapılan ilan oldu. Diğer pozisyonlara yapılan başvurularda önemli bir değişiklik sözkonusu değil.


En çok iş ilanı verilen iller değişmedi. İstanbul’un ardından sırasıyla Ankara, Antalya,  İzmir  ve Bursa geldi.


2015 ikinci çeyrek istihdam verileriyle ilgili olarak Yenibiris.com Yönetim Kurulu Üyesi Kâmil Özörnek, “Önceki yıllarda bu dönemde bütün sektörler genelinde ilan artışı gözlemlenirken bu yıl dönemde herhangi bir artış veya azalma görmüyoruz. Siyasi belirsizliğin sona ermesiyle hareketliliğin artacağını umuyoruz. Şirketler başta satış ve teknik pozisyonlar olmak üzere kadrolarındaki eksiklerini tamamlamaya devam ediyor. Üniversitelerden yeni mezun olan gençlere de iş ilanlarını iyi inceleyerek kendilerine uygun olanlara başvuru yapmalarını, iş ve staj deneyimi olmayanların deneyimsiz olanların staj ve yarı zamanlı iş fırsatlarına da bakmalarını öneririm” dedi.


Geri Dön