25 / 04 / 2024

En fazla bağımsız bölüm satışı yabancıya!

En fazla bağımsız bölüm satışı yabancıya!

Türkiye'de bu yıl yabancılara bin bağımsız bölüm satıldığını söyleyen Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, bunun yüzde 10'unu kendilerinin sattığını belirtti.



Türkiye'de bu yıl yabancılara bin bağımsız bölüm satıldığını söyleyen Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, bunun yüzde 10'unu kendilerinin sattığını belirtti. Emlak Konut'un toplam 5.7 milyar liralık cirosunun yüzde 20'sini yabancıların oluşturduğunu açıklayan Murat Kurum, "Bu 1milyar lira ihracat demek" açıklamasında bulundu. Kurum, Emlak Konut güvencesiyle İntaya, EYG ve İntes hasılat paylaşımı ortaklığı ile Başakşehir'de hayata geçen Adım İstanbul projesinin tanıtımında konuştu. Konut sektöründeki talebin hala arzın üzerinde olduğunu belirten Kurum, Başakşehir bölgesinde oranın çok daha yüksek olduğunu bildirdi. 


1 MİLYAR TL İHRACAT 

Kurum, 5-7 milyar liralık cironun yüzde 20'sini yabancıların oluşturduğunu belirterek, "Toplam satışımızın yüzde 20'sini yabancıya yaptık. Bu l milyar TL ihracat demek. Türkiye'de bu yıl yabancıya 15 bin bağımsız bölüm satıldı. Bunun yüzde ıo'unu biz sattık" dedi. 


İSTANBUL'DA 5 MİLYON METREKARE ARSA STOGU 

Her gruba hitap eden projeler geliştirdiklerine dikkat çeken Kurum, "Gelirimizin yüzde 90'ını yeni arsa ve projelere yatırıyoruz. İstanbul'da da Üsküdar, Kağıthane, Zeytinburnu ve Başakşehir'in de içinde bulunduğu toplam 5 milyon metrekare arsa stoğumuz var"dedi. Başakşehir'de, 3- Köprü'den 3Havalimanı'na, Kanal İstanbul'dan Kuzey Marmara Otoyol Projesi'ne kadar, devasa projelere ev sahipliği yapıyor. 615 daire ve 120 ticari üniteden oluşan Adım İstanbul'da 2+l'den 5+l'e kadar 6 farklı daire ve 22 farklı m2 seçeneği bulunuyor. 


Yeni Şafak 



Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, dört yıllık seçimsiz dönemin sağladığı istikrar üe konut satışlarında canlı bir döneme girildiğini söyledi. Kurum, yabancı yatırımcıların da gayrimenkul sektörüne ilgisinin devam ettiğini kaydetti. 


Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum GAYRİMENKUL ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Demeği (GYODER) Yüksek İstişare Kumlu üyeleri, sektörün değerlendirdi. Toplantıda, sektör için önemli bir veri kaynağı olan ve tüm alt segmentleri üçer aylık dönemlerle irdeleyen GYODER Gösterge Bülteni paylaşıldı. '2015 Yılı Türkiye Gayrimenkul Sektörü 3. Çeyrek Raporu'na göre, Türkiye ekonomisinin 2015 yılını yüzde 3.5 büyüme performansıyla kapatması bekleniyor. Son 10 yıllık verilere göre inşaat sektörünün Türkiye ekonomisine katla payı ortalama yüzde 4.5 civarında bulunuyor. Raporda görüşlerine yer verilen Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kuram, dört yıllık seçimsiz dönemin sağladığı siyasi istikrarın katkısı ve ülkede konut ihtiyacını destekleyen dinamiklerin etkisiyle konut satışları açısından canlı bir döneme girildiğini belirterek, "Aynca, yabancı ülke vatandaşlarının ülkemiz gayrimenkul sektörüne ve şirketimiz projelerine ilgisi devam etmekte olup, bu ilginin sonucu satış verilerinde de çok açık bir şekilde kendini göstermektedir" dedi. 


EMLAK Konut'un 2015 yılı içerisinde ekim ayı itibarıyla 5.3 milyar lira değerinde gayrimenkulün satışının gerçekleştirildiğini aktaran Kurum, bu satışın yaklaşık 960 milyon liraya yakın bir bölümün, yani yüzde 19'unun, yabancı ülke vatandaşlarına yapıldığını ifade etti. Kurum, gayrimenkul yatırım ortaklıklarının Borsa İstanbul'daki durumunun incelendiğinde ise kat edilmesi gereken hala uzun bir yol olduğunu kaydetti. GYODER Yüksek Istişare Kurulu Başkanı Avni Çelik de yabancıya konut satısının giderek büyüdüğünü ve bunun sürdürülmesinin yatırım ortamının iyileştirilmesine bağlı olduğunu belirterek, "Sektörel gelişmenin yatırım ortamının iyileştirilmesi ile büyüyeceğini, iyileştirmenin merkezi ve yerel yönetimlerin desteği İle mümkün olabileceğini düşünüyoruz" dedi.Yabancıya satışta, Ekonomi Bakanlığı'nın ihracatcıya verilen teşviklerden sektörel olarak yararlanmayı umduğunu kaydeden Çelik, 1 Kasım secim sonuçları ve elde edilen İstikrarın, yatırım ortamı yönünden olumlu değerlendirildiğini vurguladı. 


Star



Haber Takvim Gazetesi'nin emlak ekinde şu şekilde yer aldı;


Ekim sonu itibarıyla konut satışlarından yaklaşık 5.7 milyar lira ciro elde ettiklerini belirten Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, 2015 yıl sonu hedefleri olan 12 bin bağımsız birim satışı yapacaklarını ve 6.7 milyar lira ciroyu rahatlıkla aşacaklarını söyledi. 


Ekim sonu itibarıyla 5.7 milyar ciro elde ettiklerini söyleyen Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, yıl sonu hedefleri olarak daha önce açıkladıkları 6.7 milyar liralık hedefi aşacaklarını dile getirdi. Kurum, "Bağımsız birim sayımız ise 8 bin 800 adet. Bu da 1 milyon 200 bin metrekareye tekabül ediyor. Yılsonuna kadar 12 bin bağımsız birim satışı hedefliyorduk. Seçim sonrası piyasanın canlanmasıyla birlikte başlanan lansman ve ön satışlarla bu hedefimize rahatlıkla ulaşacağımızı düşünüyoruz. İstanbul'da şu anda 5 milyon metrekare arazi stokumuz var" dedi. 


YÜZDE 20 Sİ YABANCIYA

Kurum, "Geçen yıl toplamda 10 bin bağımsız bölüm karşılığı 1 milyon 255 bin metrekare satış yapmışız. Neredeyse 2014 yılı rakamlarına ulaşmış durumdayız. 2015 yılı içerisinde bugüne kadar satılan konutların yaklaşık yüzde 20'si yabancıya satış. Bu, 1 milyar liraya denk geliyor ve cari açığa 1 milyar katkı demek" ifadelerini kullandı. Projelerinde yabancıya satış oranının hem bağımsız bölüm hem de ciro bazında yüzde 15-20 oranlarına yükseldiğini vurgulayan Kurum, tüm Türkiye'de yabancılara satılan 15 bin bağımsız bölümün yüzde 10'unu Emlak Konut'un sattığını aktardı. 


GELİR GRUPLARINI TOPLADI 

Başakşehir bölgesinin her geçen gün değerini katladığı yorumunu yapan Murat Kurum, üst gelir grubu için başlayan üretimle bölgede tüm gelir gruplarının tamamlandığım söyledi. Kayaşehir-Başakşehir hattının ilk olarak  TOKİ  ve Emlak Konut yatırımlarıyla alt gelir grubuna hitap etmeye başladığını hatırlatan Kurum, "Şu anda alt gelir grubu için proje geliştirilecek alan kalmadı. Bunu ancak biz her kesimi kapsayan ödeme sistemleriyle yapabiliyoruz. Orta gelir grubu için de projeler yapıldı ve yapılıyor. Şu an ise üst gelir grubuna yönelik projeler var. Bu grubun tercihi de Kayaşehir oluyor" dedi. Yeni kurulan şehir olarak bölgeyi tanıtmak amacıyla yabancı yatırımcıları getirdiklerinde yabancıların bu büyük yerleşim alanından korktuğunu anlatan Kurum, "Bize, 'Bıı kadar inşaatı kim alacak, kim burada yaşayacak' dediler. Şimdi görünce anladılar. Arz bölgede talebe yetişemiyor" diye konuştu. 


ANADOLU ATAĞINA DEVAM

Anahtar teslim dışındaki tüm gelirlerini arsa yatırımına ayırdıklarını dile getiren Kurum, bu yıl 1 milyar lira tutarın üzerinde arsa aldıklarını anlattı. Kurum, gelirlerinin yüzde 80-90'ım arsa yatırımına ayırdıklarını ifade ederek, "Önümüzdeki süreçte de alacağımız arsa yıllık 2-2.5 milyar liradan aşağı olmayacak" dedi. Sadece İstanbul'da değil Anadolu'nun farklı şehirlerinde de ihale yaptıklarım aktaran Kurum, Ankara, Konya, Denizli, Nevşehir, Niğde, Çorlu, Gebze gibi yerlerde proje çalışmalarının devam ettiğini söyledi. 


İhale toplamı 18 milyar liraya ulaştı 

Kurum, "Bu yıl iki seçimin geçtiği bir yıl oldu. İki seçim olmasına rağmen Emlak Konut olarak biz yaklaşık 18 milyar liraya ulaşan satış toplam geliri olan ihaleler gerçekleştirdik. Bu da bağımsız bölüm bazında hemen hemen 25 bine tekabül ediyor. Emlak Konut'un payı da burada yaklaşık 7 milyar lira" diye konuştu. Başakşehir de şu anda iki ayrı alanda bölge parkı yaptıkları ve yeşil alan ürettiklerini anlatan Kurum, yüzlerce dönüme tekabül eden bu parklara sosyal donatı alanları ekleyeceklerini anlattı. Kurum, Emlak Konut projelerinde sadece konutla birlikte yaşam, park, doğa, sosyal imkanları bir arada tasarlayarak alıcıya sunmaya çalıştıklarını belirterek, her projede cironun yüzde 15'ini altyapıya ayırdıklarını söyledi. 



Takvim 


Geri Dön