26 / 04 / 2024

En iyi yatırım gayrimenkuldür!

En iyi yatırım gayrimenkuldür!

Adana Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Ülkü Uçar, GYODER ve Emlak Konut kampanyasının İstanbul'daki konut stoklarını inanılmaz derecede erittiğini söyledi. Ülkü Uçar, "En iyi yatırım gayrimenkuldür" dedi.



Adana Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Ülkü Uçar, son aylarda döviz kurunun yükselmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'nın bankalara yönelik 'kredi faizlerini düşürün' şeklindeki çağrısının emlak piyasasına olumlu bir şekilde yansıdığını ifade etti. GYODER ve Emlak Konut güvencesindeki yerlerde kredi faizlerinin 0.49'lara kadar çekildiğini hatırlatan Uçar, bu oran özellikle İstanbul'daki konut stoklarını inanılmaz derecede erittiğini söyledi. Bizim  Adana  Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan Uçar, bu dönem vatandaşların genel olarak döviz ve altınlarını bozdurup, gayrimenkule yatırdığını kaydetti. 


Gayrimenkul alan kişinin yüksek satın alsa bile- en fazla '6 ay aldandım' dediğini belirten Uçar, "6 ay sonra 'ne iyi ettim de bu gayrimenkulü aldım' der. Bunu düşüncemde çok iddialıyım. Çünkü gayrimenkulde değer ve kira kaybı olmaz.  Bana göre, kaybettirmeyen tek yatırım aracıdır." dedi. 


Adana'da emlak piyasasının bu dönem genel anlamda 'durgun' ancak 'tamamen satış yok anlamında da olmadığını' dile getiren Ülkü Uçar, "Tapu Daireleri tıklım tıklım. Mutlaka bir alışveriş var ki buda Tapu Daireleri'ne yansıyor. Doğal olarak emlakçının aracı olmadığı alım-satışlar da vardır. Ama Tapu Daireleri'nde emlakçı arkadaşlarımızı da görüyoruz." diye konuştu. 


"YATIRIM AMAÇLI ARSA ALINIYOR" 

Vatandaşların yatırım amaçlı daha çok daireden ziyade arsa satın aldığını açıklayan Uçar, Adana'nın en çok değer kazanan yerinin şu an imara açık bölgesi Sarıçam, Kabasakal, Şambayat çevrelerinde hareketlilik yaşandığını vurguladı. Konut yapma bakımından Gürselpaşa Mahallesi'nin de talep gördüğüne dikkat çeken Uçar, "Arazi anlamında ise KaraisalI ve ovadaki tarlalar alıcı buluyor. Adana'nın genel durumuna baktığımız zaman Türkiye'nin diğer illerine göre fena sayılmaz. Bu yıl 11.'si düzenlenen İnşaat Fuarı'ndan çok memnun kaldık. Bizde orada stand açtık. Beyrutlu ve Kıbrıslı işadamlarını davet etmiştik. Özellikle Beyrutlu işadamları çok güzel iş bağlantıları yapıldı. Önümüzdeki günlerde ikili ticaret ilişkilerine başlayacağız. Çok verimli bir fuar geçirdik. Kıbrıs'ta yabancılar çok yer alıyor. Neden biz gidip oradan yer almayalım? Bodrum ve Kuşadası'na gidiyoruz. 


Emin olun oralara gitmemiz ulaşım açısından daha zor. Hâlbuki uçakla 30 dakikada Kıbrıs'tasınız. Ve her gün uçak var. Bu açından özellikle yazlık alma konusunda yatırımcılarımız Kıbrıs heyetindeki işadamlarıyla işbirliğine geçecek. Umarım bu ülkemiz ve KKTC için güzel bir işbirliği olur." şeklinde konuştu. 


"KENTSEL DÖNÜŞÜM MAHALLELERDE UYGULANSIN" 

Adana'da kentsel dönüşüm değil; kentsel yenileme veya apartmanların yenilendiğini anlatan Emlakçılar Esnaf Odası Uçar, şöyle devam etti: "Özellikle Gazipaşa, Ziyapaşa, Kurtuluş, Cemalpaşa'da apartmanlar yıkılıyor yerine yenileri yapılıyor. Tabi burada 40, 50 yıllık apartmanların yenilenmesi güzel bir şey. Işıl ışıl dairelerde oturuyorsunuz. Ancak 10 daire 20'ye çıktığı zaman otopark ve altyapı, trafik sorunları ortaya çıkıyor. Sokaklarımız genişlemiyor. Bizim 500, 600 metre karelik alanlarda apartman yenileme değil de 3, 5 bin metre karelik büyük alanlar üzerinde kentsel dönüşümü gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bunun için tarım arazilerinin imara açılmasına karşıyız. Fakat Ziyapaşa, Sümer, Namık Kemal, Fatih, Mithatpaşa, Yurt, Barbaros, Hürriyet, Sucuzade, İstiklal, Hurmalı Mahalleleri gibi müstakil evlerin yoğun olduğu bölgelerde 3, 5 dönüm üzerinde kentsel dönüşüm uygulaması yapılmalı. Ayrıca Sinanpaşa Mahallesi gerçeği ortada duruyor. Buralarda halen itfaiyenin girmediği o daracık sokaklar var. Evler dip dibe; rutubet içinde oturulan aileleri biliyoruz. Kentsel dönüşümün Adana'nın merkezinde yapılması daha doğru olacak. Böylece hem bilinen altyapıya ilişkin olumsuzluklar önlenmiş olur, hem de insanlar daha nitelikli konutlara kavuşmuş olur." 


Şu anda kentsel dönüşüm konusunda belediyelerin yürüttüğü projelere işaret eden Uçar, bu girişimlerin hızlandırılarak geliştirilmesini istedi. Atılacak bu adımlarla çarpık yapılaşmanın yoğun olduğu semtlerdeki bir takım kötü alışkanlıklar ile suçların da önüne de geçilmiş olacağını aktaran Uçar, "Polisi gören şüpheliler adeta damdan dama atlayarak kaçıyor. Biz tarım arazilerinde değil merkezi yerlerde kentsel dönüşümün hayata geçirilmesi taraftarıyız. Tabi aracı kurumlar olarak emlakçılar ile müteahhit firmalar da çok sıkıntı yaşıyor. 50, 60 metre kare üzerinde evi olan vatandaşlar üç daire istiyor. Üç aileye 3 daire vermek imkânsız. Buna devlet tarafından bir çözüm bulunması gerekir. Örneğin; İstanbul Fikirtepe'de ki gibi bir model uygulanabilir. Gece kondu bölgesi Fikirtepe'ye benzer bir proje buralarda gerçekleştirilebilir. Bakanlık tarafından buralarda emsalleri yükseltmek gibi özel bir imar uygulanabilir. Yoksa çözümü çok zor." değerlendirmesini yaptı. 


"EMLAK DANIŞMANLIĞI YASASI'NIN ÇIKMASINI BEKLİYORUZ" 

Önemle üzerinde durdukları Emlak Danışmanlığı Yasası taslağının bağlı oldukları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na sunduklarını bildiren Ülkü Uçar, Bakan Bülent Tüfenkci'nin "Nisan sonunda emlakçılarla ilgili yeni düzenlemeyi tamamlayacağız" açıklamasının kendilerini mutlu ettiğini belirtti. Üçar, şunları söyledi: "Biz mesleğimizin disiplin altına alınmasını, sektöre zarar veren insanların ayıklanmasını ve bir takım haklara kavuşmak; elimizi taşın altına koymak istiyoruz. Yanlış yapan emlakçı hak ettiği cezayı alsın. Ancak bu şekilde emlakçıları disiplin altına alabiliriz. Artık bir masa, sandalye ve küçük bir ofis tutan herkes emlakçı olmayacak. Bu yasa ile üniversiteli emlakçılar gelecek. Ciddi para cezaları olacak. 


Vatandaş mağdur edildiğinde sigorta fonundan karşılanacak. Eğer emlakçı yaptıysa, hapis ve para cezaları var. Bütün bu hususlar yasa metninde mevcut. Emlakçılar kendine çeki düzen verecek. İşini düzgün yapanlar piyasada kalacak. Yapamayanlar ciddi cezalara muhatap olacak. Kimse insanları dolandırmaya veya sorunlu iş yapmaya cesaret edemeyecektir."


Geri Dön