20 / 04 / 2024

En pahalı ofis kiraları Zincirlikuyu Maslak hattında!

En pahalı ofis kiraları Zincirlikuyu Maslak hattında!

Ofis sektöründeki büyüme İstanbul'da A sınıfı ofis talebini artırıyor. Zincirlikuyu, Levent ve Maslak'ta yer alan A sınıfı ofislerde kiraların yükselmesiyle birlikte alternatif ofis bölgeleri oluştu.



Ofis sektöründeki büyüme İstanbul'da A sınıfı ofis talebini artırıyor. Zincirlikuyu, Levent ve Maslak'ta yer alan A sınıfı ofislerde kiraların yükselmesiyle birlikte alternatif ofis bölgeleri oluştu.  Kağıthane, Ümraniye, Ataşehir, Kozyatağı, Maltepe, Kartal, Küçükyalı, Kurtköy ve Gebze son yılların yükselen yeni ofis bölgeleri haline geldi. 



Türkiye'de her ne kadar gayrimenkul denildiğinde akla konut gelse de ofise dönük yatırımlarda da hızlı bir artış sözkonusu. Iş dünyasındaki büyümenin yanı sıra Türkiye'ye gelen yabancı şirketin duyduğu ihtiyaç ofis yatırımlarının artmasındaki en büyük etken kuşkusuz.Talebin artmasına paralel olarak son yıllarda Soyak'tan Ferko'ya, Ant Yapı'dan Dap Yapı'ya kadar inşaat şirketleri, markalı, modern ofis binalan üretmeyi sürdürüyor.  2014'ün ilk yansında istanbul'daki mevcut A sınıfı ofis stoku 2013'e oranla 220 bin m2'lik artış göstererek 3-8 milyon m2'ye ulaştı. 2013?ün ilk çeyreğinde 44 bin m2 olan A sınıf ofis kiralama hacmi, 2014'ün ilk çeyreğinde 85 bin m2'ye yükseldi. Var olan 3,8 milyon ofis stokuna geliştirilen ve inşaat halinde olan 3 milyon m2 stokun eklenmesi ile toplam rakamın 2017'de Ofiste öne çıkan 7 trend Ofis piyasasında son dönemde öne çıkan beklentiler, trendler şöyle; 1. Ofis binalarının iş hayatının istediği konfora sahip olması, 2. Ticari hayatta misafirlerin transferlerini düşünmeden binanın çözebilmesi, 3. Profesyonel ve güler yüzlü güvenlik, 4. Binaya tabela asamıyorsam binanın adının marka olarak taksicinin dahi bilmesi, 4. Ofisin temizliğini düşünmeden masanın üzerindeki değerliği evrakın kaybolmayacağı kadar güvenilir hizmet, 5. Ofiste kimse yokken şirket markasının değerini bilecek ve buna göre ofise gelen çağrılara cevap verebilecek resepsiyon hizmetleri, 6. Bina yönetiminin ofis sahibi olarak kahveyi nasıl içtiğimi bilecek kadar yakın olması. 

58 Ekonomist 16 Kasım 2014 


"Ofis bölgeleri planlaması yapılıyor" 

"İstanbul'un Finans Merkezi haline getirilmesi ile birlikte ofis konusunda bölgesel stratejiler planlanıyor. Özellikle ulaşım akslarına paralel olarak birincil ve ikincil bölgeler sektörlere göre planlanacak. Bu doğrultuda da özellikle Basın Ekspres Yolu'nun önümüzdeki dönemde daha çok ofise ev sahipliği yapmasını bekliyoruz." 6,8 milyon m2'ye ulaşması bekleniyor. istanbul Finans Merkezi'nde gerçekleştirilmesi planlanan yaklaşık 1 milyon m2'lik ofis alanı ela bu rakama dahil ediliyor. 



OFİSTE YENİ TRENDLER 

Gayrimenkul ve kurumsal tesis yönetimi hizmeti veren Jones Lang LaSalle (JLL) Türkiye'nin ofis tercihlerinde yeni trendler analizine göre, geniş kat planlan olan ve açık ofis sistemine uygun A sınıfı ofislere olan arz giderek artıyor.  Bin 300 ile 2 bin 500 m2'lik açık ofisleri tercih eden şirketlerin sayısının giderek arttığını belirten JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, nitelikli ofis arzının yıl sonunda 4.3 milyon m2'yi bulacağını vurguluyor. 



Özelikle finans kuruluşlan, danışmanlık şirketleri ve hukıık bürolarının en çok tercih ettiği A sınıfı ofisler, ağırlıklı olarak Zincirlikuyu, Maslak hattında yer alıyor. İstanbul'un ofis anlamında en çok talep gören ve merkezi iş alanı olarak belirlenen bu bölgelerin yanı sıra Anadolu Yakası'nda Ümraniye ve Ataşehir, Avrupa Yakası'nda ise Kağıthane gibi ikincil bölgelerdeki A sınıfı ofislere yönelik talebin arttığı gözleniyor. Küresel krizin ardından maliyet odaklı çalışmaya başlayan firmalar, tasarruf yapmak amacıyla raylı ulaşım sistemleriyle kolay ulaşılabilen Maltepe, Küçükyalı, Kartal'a ve Avrupa Yakası'nda ağırlıklı Kağıthane ile Basın Ekspres Yolu'na yönelmişlerdi. 



TEKNOLOJİ VE KONFOR 

Şirketler, ofis konforu ve teknolojisi konusunda çıtayı yükseltirken, son yıllarda yatay ve geniş kat planlan olan ve açık ofis sistemine uygun alanları tercih ediliyor. Kuaför, lostra, market ve spor salonu gibi ofis binalarında yer almaya başlayan sosyal alanlar önem kazandı. Ofis projelerine 360 derece danışmanlık hizmeti veren Proje Beyaz'ın yönetim kurulu başkanı Murat Uzun, Avrupa merkezli Irak, İran, Arap yarımadasında iş yapan şirketlerin Ortadoğu şirket merkezlerini İstanbul'da konuşlandırmaları, iş yaptıkları ülkelerin kültürüne iş yapış şekillerine uyan personeli Türkiye'den bulmalarının ofis talebini arttırdığını söylüyor. 


Ofis projelerinde tüketicinin aradığı en önemli kriterin kendisi, misafirleri, çalışanları için kolay ulaşım olduğuna işaret eden Uzun, maliyetleri düşürdüğü için ulaşımın önemsendiğini, nitelikli ofise olan talepteki artış nedeniyle önümüzdeki dönemde yeni ofis projelerinin  yapılacağını da vurguluyor. 


Ekonomist 


Geri Dön