25 / 04 / 2024

En pahalı şehir liginde İstanbul hızlı yükseldi!

En pahalı şehir liginde İstanbul hızlı yükseldi!

Dünyanın en pahalı şehirlerini belirleyen araştırmaya göre, İstanbul geçen yılki 135’inci sıradan 99’unculuğa yükseldi. Dünyanın en pahalı şehri, 3. kez Angola’nın başkenti Luanda olarak belirlendi.



Uluslararası danışmanlık firması Mercer, yabancı çalışanlar açısından dünyanın en pahalı şehirlerini belirledi. Buna göre dünyanın en pahalı şehri, 3. kez üst üste Angola’nın başkenti Luanda olurken bu şehri Hong Kong ve Zürih takip etti.


Mercer, döviz kurlarında yaşanan çalkantının uluslararası şirketleri olduğu kadar bu şirketlerin çalışanlarını da etkilediğine dikkat çekerek 21’inci Yaşam Maliyeti anketinin sonuçlarını açıkladı.


Mercer’in araştırması şirketlerin ve hükümetlerin yabancı ülkelerde çalışan görevlilerine vereceği paranın belirlenmesinde etkili oluyor. New York’u merkez seçen araştırma, diğer bütün şehirleri New York ile kıyaslıyor. 5 kıtadaki 207 şehri mercek altına alan araştırma aralarında barınma, ulaşım, gıda, giyim ve kültür sanat faaliyetlerinin de yer aldığı 200 civarındaki kalemin karşılaştırmasını yapıyor.


En ucuz Bişkek çıktı


Araştırmaya göre, geçen yılki sıralamada 135’inci olan İstanbul pahalanarak 99’uncu sıraya çıktı. İstanbul, Katar’ın Doha ve Endonezya’nın Cakarta şehriyle aynı pahalılık düzeyinde konumlandı. Luanda’nın en pahalı şehir olmasının ve Çad’ın N’Djamena şehrinin ilk 10’da yer almasının nedenini güvenlik sağlama maliyeti ve ithal gıdaya bağlayan Mercer, dünyanın en ucuz şehirlerin ise 207’nci sıradaki Bişkek, 206’ncı sıradaki Windhoek ve 205’inci sıradaki Karaçi olduğunu açıkladı. 



Para konuşuyor


En pahalı ilk 10 şehir arasında İsviçre’nin Zürih, Cenevre ve Bern olmak üzere 3 şehirle yer aldığı dikkat çekiyor. Mercer bunun nedenleri arasında özellikle güçlenen İsviçre frangı’nı vurguluyor. Ruble’nin değer kaybı dolayısıyla Moskova 41 sıra gerileyip 50’nci, 117 sıra inen St Petersburg ise 152’nci sırada yer alırken listenin ilk 10 sırasında Asya’dan 5 şehir yer aldı. Çin güçlenen yuan’la birlikte ilk 10’a Hong Kong, Şanghay ve Pekin olmak üzere 3 şehirle yer aldı. 



Milliyet



En pahalı şehir liginde İstanbul hızlı yükseldi!








Geri Dön