26 / 04 / 2024

En serin AVM, Galleria ve City's!

En serin AVM, Galleria ve City's!

AVM'lerde 10 dereceden fazla sıcaklık farkı, müşteriyi hasta ediyor



Türkiye'yi kavuran çöl sıcaklarından bunalanlar kendini klimalarla soğutulan alışveriş merkezlerine atıyor. Sabah saatlerinde bile AVM'ler dolmaya başladı. Ziyaretçi sayısı % 10'un üzerinde arttı, perakendeci sıcaktan memnun

İklim değişiklikleri ile birlikte bunaltan yaz sıcakları AVM'lere ilaç gibi geldi. Özellikle yaz dönemlerini sakin geçiren AVM'lerin müşterilerine sunduğu serin ortam müşteriyi içeri çekmeye yetti. Caddelerde zaman geçirmek yerine kapalı ve serin AVM'leri tercih eden müşterilerin kapı girişlerini ciddi anlamda olumlu yönde etkilediğini belirten Optimum ve Kozzy AVM'nin yatırımcısı Rönesans'ın CEO'su Zafer Baysal, "İnsanlar evlerinde oturmak yerine AVM'ye gelip hem serinlemeyi hem de gezmeyi tercih ediyorlar" dedi.

ÖĞLE ÖNCESİ DE DOLU GEÇİYOR
Sıcaklarla birlikte AVM'ye giriş saatlerinde değişiklik olduğunu belirten Carousel Genel Müdürü Orhan Demir ise, "Öğleden önce 10.00-11.30 saatleri arası genellikle AVM'ler boş geçer ama sıcakların etkisiyle bu saatlerde de yoğunluk yaşanmaya başladı. Bölgeye yakın oturanlar ise akşam üzeri AVM'ye gelip serinlemeyi tercih ediyorlar" dedi. Özellikle çalışan kesimin AVM'lerde zaman geçirdiklerinin altını çizen Demir, kapı girişlerinde yüzde 5'lik bir artış yaşadığını söylerken, Akmerkez'de de bir önceki haftaya oranla ağırlıklı öğle saatleri olmak üzere kapı girişlerinde yüzde 5 oranında artış yaşandı.

Dün İstanbul'da hissedilen sıcaklık 61 dereceyi gördü
Özellikle alışveriş caddeleri üzerinde olan AVM'lerin geçiş noktası oldukları için sıcakları avantaja çevirdiklerini belirten City's Genel Müdürü Kazım Çizmeci, klima ve havalandırma sisteminin sıcak ve nemden nefes alamayan müşterileri AVM'ye çektiğini kaydetti. AVM'deki teknoloji sayesinde klima derecesini 16 dereceye kadar çektiklerini dile getiren Çizmeci, insan sağlığına zarar vermeden serinlik sağladıklarını belirtti.

10 dereceden fazla sıcaklık farkı, müşteriyi hasta ediyor
Avrupa standartlarına göre kapalı alan soğutma derecesinin dışarıdaki sıcaklığın 8-10 derece altında olması gerekiyor. Bazı AVM'ler kullandıkları teknolojilerle sıcaklığı 16 dereceye kadar düşürse de normal sıcaklığın oda sıcaklığı olarak belirtilen 24 dereceye yakın olması ideal. Bunun 5 derece altı hem insanları üşütme noktasına getiriyor hem de dışarıdaki sıcak ile içerideki sıcak arasındaki aşırı farktan dolayı insanların hasta olmasına neden oluyor.

EN SERİN AVM GALLERIA VE CITY'S
AVM - Soğutma derecesi
Galleria 18-20
City's 18-20
Carousel 22-26
Metrocity 23-24
Ankamall (Ankara) 23-24
Sankopark (Gaziantep) 23-24
İstinyepark 24
Özdilek Park (Antalya) 25
Capitol 25-26
Optimum ve Kozzy 24-26
Akmerkez 24-26
Sabah-Pınar Çelik


Geri Dön