24 / 04 / 2024

Ender Yorgancılar: TOKİ konut yerine fabrika yapsın!

Ender Yorgancılar: TOKİ konut yerine fabrika yapsın!

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar sanayileşmenin ikinci plana atılmasından yakınarak, TOKİ’nin fabrika yapması gerektiğini söyledi.




Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, sanayicinin finansman sorununun çözümü için TOKİ’nin fabrika yapmasını önerdi.


DHA’nın sorularını yanıtlayan Yorgancılar, şöyle konuştu: “TOKİ konut yapıyor.  TOKİ  olarak fabrika yap. Konutu yapıyorsun 60- 120 ay vadeyle satıyorsun. Fabrika açmak isteyen sanayici en büyük parayı arsaya veriyor, üzerine fabrikayı yapıyor, içine makinaları koyuyor, parası kalırsa işletme sermayesi koyacak, yoksa kredi için bankaların kapısını çalıyor. Sonra ‘işimi nasıl idare edeceğim’ diye uğraşıyor. Halbuki TOKİ fabrika yapsa ve 10 yıl vadeli satsa, sanayici bankaya gideceğine, bankaya harcayacağı para işletmeye girer, işletme sermayesini oradan karşılar” dedi. Sanayileşmenin ikinci plana atıldığını da öne süren Yorgancılar sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye üreterek büyümüyor. Yapıp satmamışız, alıp satmışız. 2004- 2014 tarihleri arasında sanayinin kullandığı kredi yüzde 749 artarken, inşaat sektörünün kredi kullanımı yüzde 2062 artmış. İnşaat sektörüne karşı olan bir düşünce içinde değiliz. Çünkü inşaat sektöründe kullanılan tüm ürünler sanayi ürünleri. Bunları biz üretiyoruz. Biz sanayi sektörüne daha fazla destek verilmesini, yatırım ortamının iyileştirilmesini istiyoruz.”



TOKİ arazisine, kamu kredisiyle yapılan AVM Skandalı Meclis’te



Öte yandan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Ankara’daki AŞTİ’nin hemen yanındaki arazide yapılan AVM için bir şirkete kamu bankaları tarafından verildiği iddia edilen 450 milyon liralık krediyi Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Önerge veren Tanrıkulu, şu soruları yöneltti: “AŞTİ’nin hemen yanındaki arazide yapılan AVM için bir şirkete kamu bankaları tarafından 450 milyon liralık kredi kullandırıldığı iddiası doğru mudur? Bu arazinin TOKİ’den bedelsiz alındığı iddiası doğru mudur? AVM’yi yapan inşaat şirketinin ortakları kimlerdir? Son 5 yılda kamu bankaları tarafından verilen toplam kredi miktarı nedir? 300 milyon lira ve üstü verilen kredilerden hangi şirketler yararlanmıştır? Kamu bankalarının kredi verme kıstasları nelerdir? 450 milyon liralık kredi kullandığı iddia edilen şirketin 20 Eylül 2014 tarihi itibariyle ticaret sicil kaydına göre yönetim kurulu üyeleri kimlerden oluşmaktadır?”



Taraf


Geri Dön