18 / 04 / 2024

Enerji Haftası'nda, güneş enerjisiyle çalışan otomobil!

Enerji Haftası'nda, güneş enerjisiyle çalışan otomobil!

Alternatif enerji kaynaklarından elde edilen ürünlerin tanıtıldığı, tasarruf bilincinin aşılandığı Enerji Haftası için Santralistanbul 'da etkinlikler düzenlendi. Etkinlikte sergilenen güneş enerjisiyle çalışan otomobil haftanın gözdesiydi



ENERJİ konusuna dikkat çekmek, farkındalık yaratmak amacıyla her yıl 27 ülkede 400 'den fazla organizasyonun yapıldığı bir etkinlik AB Sürdürülebilir Enerji Haftası. Bu nedenle Santralistanbul 'da da doğayla barışık şirketler ve onların ürünleri vardı. Her gün dolup taşan stantlarda genç bir nüfusa kendilerini ve ürünlerini tanıttılar.

En ucuz ve verimli kaynak

Altı yıl önce Avrupa Komisyonu tarafından başlatılan Enerji Haftası 'nın bu yılki teması yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğiydi. Tüm etkinlikler ücretsizdi ve farklı yaş aralıklarında çok sayıda genç Enerji Haftası etkinliklerine yoğun ilgi gösterdi. Rüzgar, güneş, hidrojen enerjilerinin nasıl üretildiklerini gösteren uygulamalı istasyonlar, güneş enerjisiyle çalışan araba; rüzgar, güneş ve hidrojen enerjisiyle çalışan eko karavan tanıtıldı onlara. Alternatif enerji tamalı filmler ve belgesel gösterimleri sunuldu. Kuşkusuz etkinliklerin dikkat çeken aracı güneş enerjisiyle çalışan otomobildi.

Türkiye 'de güneş enerjisiyle çalışan dokuz araç var. Ezinç A.şž 'nin Erciyes Üniversitesi, Yenilenebilir Enerji Kulübü ile birlikte tasarladıkları Ezinç-Erü Mobil adlı araç da etkinlikler haftası içinde yerini aldı. Türk mühendislerinin iki yılda hazırladığı güneş enerjisiyle çalışan bu araç saatte 90 km hıza ulaşıyor.

Ezinç A.şž Genel Müdürü Hakan Alaş aracın yakın bir zamanda çeşitli ulusal ve uluslararası yarışmalara katılacağını söylüyor. Otomobil toplamda 75 bin TL 'ye mal olmuş. Alaş, ileride gerekebilecek modifikasyon, güç artırımıyla araca ilginin daha çok artacağına inanıyor.

Alaş yakın zamanda güneş enerjisinin alternatif bir kaynak olarak algılanacağının altını çiziyor: “Dünyada ve Türkiye 'de yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanımı gittikçe önem kazanıyor. şžu anda Türkiye 'de sadece evlerde su ısıtma amaçlı güneş enerjisi kullanılması bile yaklaşık 600 milyon dolarlık petrol ithalatını engelliyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarından güneşin diğer alanlarda da kullanımının çevreye büyük katkısı olacak. Türkiye 'de ciddi bir otomotiv endüstrisinin olduğu gerçek. Ancak güneş enerjili araçlar konusunda şirketlerin önemli bir çalışması neredeyse yok gibi. Alternatif enerji kaynakları arasında en ucuz ve verimli kaynak olan güneş enerjisinin yakında daha fazla sektör tarafından tercih edilecek. ”

Kendi elektriğini kendi üreten köy

ALMANYA 'NIN 2050 yılına kadar elektrik ihtiyacını tamamen yenilenebilir enerjilerden karşılayabileceği belirtiliyor. Bu amaçla yola çıkan bazı beldeler kendi enerjisini üretip dışardan elektrik alma mecburiyetinden kurtulmaya başladı bile. Doğu Almanya 'nın Brandenburg eyaletine bağlı Feldheim köyü de bunlardan biri. Köyü çevreleyen tarlalardaki 43 rüzgar türbini 4,3 megavat elektrik üretiyor. Bu rakam köyün ihtiyacından fazla. Ama sadece elektrik satmak Feldheim 'lılara yetmiyor. Köylüler kendi elektrik şebekelerini de kurmuşlar. Her köy sakini bin 500 euro yatırmış. Bütün enerji altyapısı 150 Feldheim 'lının ortak malı. Köy sakinlerinin elektrik faturası yüzde 75 oranında ucuzlamış. Üstelik 10 yıl da fiyat değişmeme garantisi almışlar.

Birileri bizi kandırmıyor!

Avrupa Beyaz Eşya Üreticileri Derneği 'nin (CECED) 2009 yılında Avrupa Komisyonu ile birlikte başlattığı enerji verimliliği etiket değerlendirme ürün testi ATLETE, 40 üretici firmaya ait soğutucu, dondurucu ve buzdolaplarını inceledi. Açıklanan sonuçlara göre Bosh, Siemens, Profilo ve Gagenau markalarını Türk tüketicisiyle buluşturan BSH Grubu tüm ürünlerini doğru etiketleme garantisi verdi.

Stadı gündüz gibi aydınlatacak

ÖNÜMÜZDEKİ ay İngiltere 'nin önemli futbol kulüplerinden biri olan Barnsley 'in Oakwell Stadı 'nın güney ve doğu tribünlerinin çatıları güneş panelleriyle kaplanacak. Böylece kulübün elektrik harcamalarında yüzde 50 'lik bir tasarruf sağlanmış olacak. Kulübün güneş enerjisi yatırımı 140 evin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek enerji üretimine eşdeğer. Güneş panelleriyle üretilecek elektrik, saha içinde ve sahanın aydınlatılmasında kullanılacak. Üretilen elektrik fazlası da ulusal şebekeye satılacak. Artan enerji maliyetlerini düşürmek için böyle bir uygulamaya gittiklerini belirten kulüp menajeri Don Rowing bu sayede karbon ayak izlerini de azalttıklarını söylüyor.
Star/Özkan GÜVEN


Geri Dön