24 / 04 / 2024

Enerji Kimlik Belgesi almak zorunlu olacak!

Enerji Kimlik Belgesi almak zorunlu olacak!

AB'ye uyum sürecinde konutlar için getirilen ''Enerji Kimlik Belgesi'' alma zorunluluğu, 1 Temmuz'dan itibaren uygulamaya konuluyor



İnsanoğlunun fütursuzca harcadığı doğal kaynakların değeri geç de olsa anlaşılıyor ve nihayet bazı önlemler alınmaya başlanıyor. AB'ye uyum sürecinde konutlar için getirilen ''Enerji Kimlik Belgesi'' alma zorunluluğu, 1 Temmuz'dan itibaren uygulamaya konuluyor. Böylece binalar daha tasarruflu olacak, kaynaklar daha verimli kullanılacak. Binalardaki enerjinin yüzde 85'i ısıtma ve soğutma amaçlı kullanıldığı için ısı yalıtımı da artık binaların olmazsa olmazı haline geliyor. Çünkü bir binanın kimlik belgesinde A sınıfı gibi üst sınıflarda yer alabilmesi için mutlaka yalıtımlı olması gerekiyor. Yani artık satın almak ve kiralamak için yalıtımı olmayan binalar tercih edilmeyecek.  
 
Yeni inşa edilen binalar için 1 Temmuz'dan itibaren, mevcut binalar için 2017'ye kadar alınması gereken ''Enerji Kimlik Belgesi'', binanın yalıtım özelliklerinden aydınlatmasına, enerji giderinin yıllık maliyetine kadar birçok bilgiyi içeren bir belge… Bu belgenin zorunlu hale gelmesi ise en başta ısı yalıtımını zorunlu kılıyor. Çünkü binalarda en fazla enerji tüketimi yaklaşık % 85 oranında ısıtma ve soğutma amaçlı oluyor ve ısı yalıtımı ile potansiyel tasarruf, en az yüzde 50'lik bir oranla ısı yalıtımı sayesinde sağlanıyor. Söz konusu yönetmelikle yalıtımı iyi olmayan, ısınma maliyetleri yüksek olan konutlar tercih edilmeyeceği için bu projeler çöpe giden bir yatırım olup çıkacak. Yapılacak en kârlı yatırım ise ısı yalıtımı olacak.
 
Ev sahibi olmayı düşünenlerin, zorunlu olacak bu uygulama ile mecburi masraf yapmaktan ve uygulama için uğraşmaktansa yalıtımlı binaları tercih edeceğini belirten XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, böylece yalıtımlı binaların değerinin artacağını söyledi. Ulu, binanın ne kadar enerjiye ihtiyacı olduğunu ve binanın ısıtma, soğutma, aydınlatma için ne kadar para harcanması gerektiğini gösteren bu belgenin konut fiyatlarını da etkileyeceğini vurguladı.
 
Yeni ev sahibi olacakların yalıtımlı binaları tercih etmelerini, yalıtımsız binalarda oturanların da bir an önce yalıtım yaptırmalarını tavsiye eden Ulu, Kat Mülkiyeti Kanunu'ndaki değişikliğe göre artık mevcut binalarda yalıtım kararının oybirliği yerine oyçokluğu ile çok daha kolay alınacağına dikkat çekti. Yalıtımın sanıldığı gibi pahalı ve zor bir uygulama olmadığını vurgulayan Ulu, ısı yalıtımının getirdiği maliyetin payının, yeni bir binanın toplam maliyeti içinde sadece yüzde 3 ila 5 arasında değiştiğini ve sağladığı tasarrufla birkaç yıl içinde kendini amorti edebildiğini belirtti. Mevcut binalarda ise mantolamanın maliyeti yalıtım ürünleri, sıva, boya ve uygulama da dahil olmak üzere metrekarede ortalama yaklaşık 30-40 TL arasında değişiyor.
 
Isı yalıtımının ancak AB standartlarında ürünlerle ve doğru bir işçilikle uygulandığında avantaj sağladığını vurgulayan Ulu, XPS'li paketlerle yalıtımın maksimum faydalar getirdiğini sözlerine ekledi. Her markanın farklı renklerle piyasaya sunduğu XPS köpük levhalar, bünyesine su almadığı için uzun ömürlü ve ısı iletkenlik değeri zaman içinde değişmiyor. Küf, rutubet, boya ve sıva çatlağı oluşumunu önlüyor.

Ayrıntılı bilgi için;

www.xpsturkiye.org
0216 415 68 94


Geri Dön