29 / 03 / 2024

Enerji Kimlik Belgesi Ocak 2011 'den itibaren zorunlu oldu!

Enerji Kimlik Belgesi Ocak 2011 'den itibaren zorunlu oldu!

5 Aralık 2009 tarihinde yürürlüğe giren œBinalarda Enerji Performansı Yönetmeliği , Ocak 2011" den itibaren uygulamaya konuldu. Yeni uygulamaya göre 2017 yılına kadar bütün konutların   ''Enerji Kimlik Belgesi'' alma zorunluluğu bulunuyor.



Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın AB'ye uyum sürecinde konutlar için getirdiği ''Enerji Kimlik Belgesi ile birlikte Türkiye"de de binalarda enerji tasarrufu ile ilgili gereken önemin gösterilmesi bekleniyor.

Uygulamaya göre sadece yeni yapılan binaların değil aynı zamanda mevcut binaların da 2017 yılına kadar ''Enerji Kimlik Belgesi alması gerekiyor. Enerji Kimlik Belgesi bütün yeni yapılan binaların tam yalıtımlı olmasını garanti altına alırken mevcut binaların da daha iyi duruma getirilmesi için bir fırsat olarak görülüyor. Mevcut binalar başta yalıtım olmak üzere birçok zorunluluğu yerine getirerek hem daha iyi bir kimlik belgesi alabiliyor hem de enerji verimliliği ve tasarrufu sağlamış oluyor.  

Yönetmeliklere uygun olarak yapılacak ısı yalıtımı, ısıtma ve soğutma amacıyla yapılan harcamalardan en az yüzde 60 tasarruf ederek yazın serin kalmaya, kışın daha iyi ısınmaya olanak sağlıyor. Isı yalıtımıyla yakıt tüketimi ve dolayısıyla atık gazlar azaltılarak, çevrenin korunmasına katkıda bulunuluyor. Dengeli oda sıcaklıkları yaratarak konforlu ve sağlıklı mekanlar oluşturulabiliyor. Doğru yalıtım, evlerde küflenme, siyah leke ve mantar oluşumuna neden olan yoğuşmayı (terlemeyi) önlüyor. Uygun malzemeler ile ses yalıtımı yapılarak yaşanan ortam istenmeyen seslerden yalıtılıyor, gürültünün zararlı etkileri ve gürültülü alanlardan çevreye yayılan ses azaltılıyor. Ayrıca yangınlar sonucunda meydana gelebilecek can ve mal kayıplarını en aza indirmek amacıyla seçilecek doğru yalıtım malzemeleri ile yangın güvenliği de sağlanabiliyor.

Enerji Kimlik Belgesi ile binaların ne kadar enerjiye ihtiyacı olduğu anlaşılabiliyor. Bu durumda ısıtma, soğutma, sıcak su ve aydınlatma için enerji tüketimlerinin görülebilmesi kimlik belgesine göre binalardaki konut fiyatlarını da etkilemesi bekleniyor. Belgesi olmayan ya da düşük enerji sınıfına sahip evler, kiralama ve satın almada değer kaybederken, yalıtımı olan, yüksek enerji sınıfına sahip evler değer kazanıyor.

Binanın değerini artırabilmek, doğru yalıtım ile enerji tasarrufu sağlayabilmek ve yüksek sınıf Enerji Kimlik Belgesi"ne sahip olabilmek için yalıtım sektörünün öncü kuruluşu İzocam"dan ve EKB uzmanlarından destek alabilirsiniz.  

 


Geri Dön