20 / 04 / 2024

Enerji santrali, Döngel Şelalesi'ni kuruttu

Enerji santrali, Döngel Şelalesi'ni kuruttu

Kahramanmaraş'ın doğal güzelliklerinden Döngel Şelalesi, susuzluktan kuruyor. Şehir merkezine 55 kilometre uzaklıktaki Döngel köyü sınırları içerisinde bulunan 120 metre yükseklikteki şelale, üzerine enerji santrali kurulunca yok olmaya yüz tuttu



Turizmciler, şelalenin su sorununun giderilerek yeniden turizme kazandırılmasını istiyor. Kahramanmaraş Turizm Konseyi Başkanı Mehmet Temizdemir, kaynaktan fışkıran yeraltı suyunun 120 metre yükseklikten zemine düşerken oluşturduğu doğal güzelliği yeniden izlemek ve izletmek istediklerini söyledi. Temizdemir, bir zamanlar yerli ve yabancı konukların beğeniyle izlediği Döngel Şelalesi'nin yok olmasının önüne geçilmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Şelalenin susuz kalmasına neden olan elektrik santrali verimli bir tesis değil. 12 yıl önce yapılmış küçük bir santral ve 3 ünitesinden yalnızca birinde üretim yapılıyor. Bana sorarsanız santralden vazgeçer, Döngel Mağarası'ndan vazgeçmem. Çevre düzenleme ve tanıtım çalışmaları sonrasında şelalenin turistlerin akınına uğrayacağına inanıyorum. 1945'li yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarda yörenin dünyanın en eski yerleşim birimlerinden biri olduğu belirtilmişti. Yani burada hem tarih hem de doğa var. Bunları konuklarımızla paylaşmak istiyoruz.''

Kahramanmaraş Turizm Derneği Başkanı Erdal Kambur da Döngel Şelalesi'nin bitişiğinde sarkıtlarıyla izleyenleri büyüleyen Döngel Mağarası'nın bulunduğunu ifade ederek, "Şelale ve mağara, birbirini tamamlıyor. Burası mutlaka turizme kazandırılmalı. Biz bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız.'' dedi.
Zaman

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

'Santral Döngel Şelalesi'ni kuruttu'

120 metreden dökülen sularıyla büyüleyen Döngel Şelalesi kurudu. Şelale ve bitişiğindeki sarkıt ve dikitleriyle ünlü mağaranın boynu bükük kaldı. Turizmcilere göre ‘Kahramanmaraş'ın turistik güzelliği olan şelale, üstündeki enerji santralı yüzünden kurudu'.

Kahramanmaraş Turizm Konseyi Başkanı Mehmet Temizdemir, “Şelalenin susuz kalmasına neden olan elektrik santralı verimli bir tesis değil. 12 yıl önce yapılmış küçük bir santral ve üç ünitesinden yalnızca birinde üretim yapılıyor” dedi. Kahramanmaraş Turizm Derneği Başkanı Erdal Kambur da “Burası mutlaka turizme kazandırılmalı” diye konuştu.
Radikal


Geri Dön