27 / 04 / 2024

Enerji tasarrufu sağlayan pasif evler Türkiye'de yaygınlaşıyor!

Enerji tasarrufu sağlayan pasif evler Türkiye'de yaygınlaşıyor!

Türkiye'ye enerji faturasının yüzde 35'i konutlardan geliyor.%90 tasarruflu pasif ev dönemi Enerji tasarrufu sağlayan model Türkiye'de de yaygınlaşıyor. Pasif evlerde elektrik, ısınma ve su gideri neredeyse sıfır...



Türkiye'ye enerji faturasının yüzde 35'i konutlardan geliyor. Enerjinin yüzde 80'i ise ısıtma-soğutma için kullanılıyor. Şu anda Türkiye'deki binaların yüzde 85'inde ısı yalıtımı yok. Son dönemde ise elektrik ve su faturalarından bunalan vatandaşları rahatlatacak alternatif bir konut modeli ortaya çıktı. Özellikle Avrupa'da yaygın olarak kullanılan 'pasif ev' konsepti Türkiye'ye de getirildi. 


SOBA-KLİMAYA GEREK YOK 


Dairenin duvarlarına 18 cm'lik mantolama ile yalıtım yapılan ve özel bir boru sistemi döşenen bu evlere bir de sıfır hava geçişi olan pencereler yapılıyor. Yazın soğuk kışın sıcak olması için duvara açılan deliklere özel aparatlar yerleştic riliyor. Sistem kışın dışarıdaki havayı ısıtıp, yazın ise soğutup öyle evin içine girmesini sağlıyor. Ayrıca çatıya yağmur suyunu arıtarak kullanılmasını sağlayan bir düzenekte kuruluyor ve güneş panelleri de takılıyor. Neredeyse günlük ihtiyaç duyulan tüm enerjiyi evin kendisinin ürettiğini belirten İsı Su Ses ve Yangın yatırımcıları Derneği (İZODER) Başkanı Ferdi Erdoğan, "Bütün kış herhangi bir ısıtmaya gerek kalmadan oturduğumuz evimizin iç ortam sıcaklığı 20 - 26 C derece arasında oluyor. 

Su ise arıtılıp musluğa geliyor" dedi. 


Akşam 


Geri Dön