16 / 04 / 2024

Enerji ve ısı tasarrufu milli bir mesele!

Enerji ve ısı tasarrufu milli bir mesele!

Doğalgaz ithalatındaki artışla birlikte döviz kurlarındaki önlenemeyen yükseliş tüketiciye zam olarak yansıyor. Bu gelişmeler enerji tasarrufu önlemlerini zorunlu kılıyor. ETADER Genel Başkanı Zafer Yavuztürk konu ile ilgili açıklama yaptı.



Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) ve Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) verilerine göre Ocak-Ekim dönemi baz alındığında doğalgaz ithalatı bu yılın 10 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,5 arttı. 2010 yılının aynı dönemine göre ise yüzde 30 artışla, 39 milyar 480,52 milyon metreküpe yükseldi.


BOTAŞ'ın borcunun 1,2 milyar dolarını Merkez Bankası ödeyecek



Öte yandan, enerjide dışa bağımlı bir ülke olan Türkiye'nin enerji ithalatı karşılığında ödediği dövizin değeri de hızla yükseliyor. ABD Doları siyasi endişelerle geçen hafta 2,40 TL'ye kadar yükselerek tarihi zirvesini görmüştü. Ekonomideki son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Dolar kurunun artması enerji sektörünü sevindirmemektedir, ithalat yapan bir ülke olarak bunun olumsuz tesirini her zaman söylüyorum" dedi. Yıldız, BOTAŞ'ın 31 Aralık'a kadar ödeyeceği 1,2 milyar doların da Merkez Bankası'nca karşılanacağını belirtti.


"Enerji ve ısı tasarrufu milli bir mesele"



Doğalgaz ithalatındaki artışla birlikte döviz kurlarındaki önlenemeyen yükseliş tüketiciye zam olarak yansıyor. Bu gelişmeler tüketiciler için verimli kullanım ve enerji tasarrufu önlemlerini kaçınılmaz hale getiriyor.


Türkiye’de enerji ve ısı tasarrufu bilincini artırmak amacıyla faaliyet gösteren Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği (ETADER), sürekli yükselen enerji kullanımı maliyetleri nedeniyle enerjinin bilinçli kullanımının kararlılıkla teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Enerji ve ısı tasarrufunu milli bir mesele olarak gördüklerini söyleyen ETADER Genel Başkanı Zafer Yavuztürk, "Bu konuda herkesin bilinçlenmesini ve ortak bir paydada buluşmasını öneriyoruz. Bu, enerjiyi birlikte tasarruflu kullanma çağrısıdır. Tasarruf alanında yapılacak çok iş, atılacak çok adım var. Büyük küçük demeden herkes bu konuya elinden geldiğince destek olmalı" diye konuştu.



Geri Dön