18 / 04 / 2024

Enerji verimli ürünlerle yıllık 350 milyar dolarlık tasarruf sağlanacak!

Enerji verimli ürünlerle yıllık 350 milyar dolarlık tasarruf sağlanacak!

Arçelik Genel Müdürü Hakan Bulgurlu, iklim değişikliği ile mücadelede küresel dayanışma, sürekli yatırım ve inovasyonun daha da önem önem kazanacağını söyledi.



Arçelik Genel Müdürü Hakan Bulgurlu, iklim değişikliği ile mücadelede küresel dayanışma, sürekli yatırım ve inovasyonun daha da önem önem kazanacağını ve sürdürülebilirliği iş modellerine entegre eden şirketlerin rekabet gücünü arttıracağını söyledi.


Dünya Bankası Grubu, Washington'da, iklim değişikliği ile küresel alanda mücadele etmek, emisyon değerlerini düşürmek ve rekabetçiliği artırmak için düşük karbon çözümleri temalı bir etkinlik düzenledi. Dünya Bankası Ticaret ve Rekabetçilik Global Başkanı Alexios Pantelias'ın moderatörlüğünü yaptığı panelin katılımcıları arasında, Dünya Kaynakları Enstitüsü Başkan ve CEO'su Andrew Steer, Dünya Bankası Global Ticaret ve Rekabetçilik Uygulamaları Kıdemli Direktörü Anabel Gonzalez ve Arçelik Genel Müdürü Hakan Bulgurlu yer aldı.


Etkinlikte konuşan Bulgurlu, "Düzenleyici kurumlarla iş birliği içinde küresel girişimleri destekleyerek, iklim değişikliği sorunu ile mücadele etmekte kararlıyız. İnovatif ve enerji verimli ürünler geliştirmek ve ürünlerimizin yaşam döngüsünü iyileştirmek için sürekli yatırım yapıyoruz" dedi.


"İklim değişikliği konusunda sorumluluk almalı ve harekete geçmeliyiz"


Sürdürülebilir bir gelecek için başlıca riskleri iklim değişikliği ve kaynak kıtlığı olarak tanımlayan Bulgurlu şunları kaydetti:


"Dünya nüfusu ve şehirleşme oranlarındaki büyüme ile birlikte enerji, gıda ve su talebinde artış olacak ve 2030 yılında dünya nüfusunun 8,4 milyara ulaşması, enerji talebinin yüzde 50, su talebinin ise yüzde 40 artması öngörülüyor. 2050 yılında 2 derece daha sıcak bir dünyaya uyum sağlamak için her yıl 70-100 milyar dolarlık yatırım yapılması gerektiği hesaplanıyor. 3-4 derecelik bir ısınma durumunda ise deniz seviyesindeki artış, sel ve kuraklık nedeniyle 200 milyon dolayında insanın kalıcı olarak yaşam alanlarını değiştirmek zorunda kalabilmesi söz konusu." 


Sera gazı emisyonlarını kontrol altına almanın ekonomilerde yeniden yapılandırmayı gerektirdiğini kaydeden Bulgurlu, iklim değişikliğinin etkilerini yönetebilmek için de iyi tasarlanmış politikalar ve önlemlerin öne çıktığını vurguladı. Bulgurlu, "Sürekli yatırım ve inovasyon rekabetçiliğin korunmasında daha da önem kazanacak" ifadesini kullandı.


İklim değişikliği ile mücadelede kamu ve özel sektör temsilcileri ile ortak hareket etmenin ve küresel dayanışma içinde olmanın gerekliliğini vurgulayan Bulgurlu, iklim değişikliği politikalarını stratejilerine dahil eden ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerini benimseyerek iş modellerini düşük karbon ekonomileri ile uyumlu hale getiren şirketlerin rekabet gücünü artıracağını söyledi.


"Enerji verimli ürünlerle yıllık 350 milyar dolarlık elektrik tasarruf sağlanacak"


Enerji verimliliğinde elektrikli ev aletlerinin artan öneminin altını çizen Bulgurlu, "Pazarın önümüzdeki yıllarda, ekonomik büyüme ve şehirleşme artışına bağlı olarak dünyanın birçok bölgesinde büyüme kaydedeceği tahmin ediliyor. Örneğin, 2010 ve 2030 yılları arasında, dünyada buzdolabı adedinin yüzde 70 artması ve bu artışın büyük kısmının OECD üyesi olmayan ülkelerde gerçekleşmesi bekleniyor" diye konuştu.


 Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın (UNEP) verilerine göre, dünya çapında enerji verimli ürünlere geçilmesi halinde, 2030 yılında yüzde 10 elektrik tasarrufu sağlanacağını belirten Bulgurlu, yıllık 1,25 milyar ton sera gazı azaltımı ile elektrik faturalarından yıllık 350 milyar dolarlık tasarruf elde edileceğini belirtti.


Arçelik'in 2011 yılında "2 derece Climate Communique"i imzalayan ilk şirketlerden biri olduğunu hatırlatan Bulgurlu, "İklim Değişikliği için Kurumsal Liderler Ağı İklim Platformu'nun kurucu üyesi ve sözcüsüyüz. Türkiye'yi Birleşmiş Milletler'in iklim değişikliği konferanslarında temsil etmekteyiz. Önümüzdeki ay, Paris'te COP21'e katılacağız" ifadelerini kullandı.


 AA


Geri Dön