19 / 04 / 2024

Enerjide Norveç’te gelir köye Türkiye’de Ankara’ya!

Enerjide Norveç’te gelir köye Türkiye’de Ankara’ya!

Enerji sektöründe Norveç’te gelir köye Türkiye’de Ankara’ya veriliyor. Norveç’te enerji yatırımlarında belediye ile şirket arasında pazarlık yürütülüp gelir paylaşılırken Ankara’da da gelen geliri bakanlık alıyor.



Norveç ile Türkiye’deki enerji santrallarının gelirlerinin paylaşımında dağlar kadar fark bulunuyor. Norveç’in milli enerji şirketi Statkraft’ın Türkiye Genel Müdürü Anduvap Servet Akgün, yatırım yaptıkları bölgede çevreye olumlu etkiler bırakmaya dikkat ettiklerini söyledi. Akgün, şöyle örneklendirdi: 

 

“Norveç’ten örnek verecek olursak bir belediyeye veya köye herhangi bir enerji santrali yapılacak olursa, oradaki belediyeyle santrali yapacak şirket pazarlık yapıyor. Pazarlık, elektrik üretiminden belli bir pay almayı ve belediyeye katkı yapmayı içeriyor. Türkiye’de ise bu, kullanım anlaşmaları ya da Ankara’ya giden vergilerle yapılıyor. Rize’de santral yaptığınızda bunun geliri  Ankara’ya gidiyor. Dolayısıyla insanlar, o santrallerden ne kısa vadede ne uzun vadede yararlanamıyor. Biz Türkiye’de de Norveç’teki gibi halkla iç içe çalışma ortamı yaratmaya çalışıyoruz.”  

 

Özelleştirme takipte

 

Türkiye’de hedeflerinin hidroelektrikte 1000 megavatlık kurulu güce ulaşmak olduğunu ifade eden Akgün, Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin (EÜAŞ) özelleştirme programını da takip ettiklerini,  yenilenebilir yatırımlarının olacağını bildirdi.

 

Türkiye’deki üretimi Yunan satın alacak

 

Türkiye’de ürettikleri elektriği Yunanistan, Bulgaristan, Macaristan ve Almanya’nın aralarında bulunduğu ülkelere satmayı düşündüklerini belirten Akgün, “Türkiye, bizim için Hindistan ve Brezilya’dan sonra anahtar piyasalardan biri. Dolayısıyla böyle bir piyasada bölgenin hidroelektrik kaynaklarını etkin şekilde değerlendirmek istiyoruz. Türkiye’deki yenilenebilir enerji yatırımlarımızı artıracağız” ifadesini kullandı.


Vatan


Geri Dön