23 / 04 / 2024

Enerjisa, yeni HES'lerini 2016'nın ilk çeyreğinde devreye alacak!

Enerjisa, yeni HES'lerini 2016'nın ilk çeyreğinde devreye alacak!

Enerji sektöründeki faaliyetlerini üretim, dağıtım, toptan ve perakende ticareti kapsayacak şekilde bütünleşik bir stratejiyle ele alan Enerji SA, yeni dönemde yerli kaynaklara yatırım yapacak..



Enerji sektöründeki faaliyetlerini üretim, dağıtım, toptan ve perakende ticareti kapsayacak şekilde bütünleşik bir stratejiyle ele alan Enerjisa, yeni dönemde yerli kaynaklara yatırım yapacak. Enerjisa CEO'su Yetik K. Mert, bugüne kadar yaptıkları yatırımlarla k Türkiye'nin en büyük serbest elektrik üreticisi konumuna ulaştıklarını söyledi. Enerjisa olarak yeni dönemde HES yatırımlarını devreye almak istediklerinin altını çizen Mert, "Bu kapsamda inşaatı devam eden 450 MW kapasiteli Tufanbeyli santralinin ilk ünitesini, 82 MW kapasiteli Yamanlı ve 62 M W kapasiteli Doğançay HES'i en geç 2016 yılı.başında işletmeye almayı planlıyoruz" dedi. 


Yetik K. Mert, Enerjisa'nın 2013 yılında birçok yatırımı ele aldığını belirterek, "2013 yılı içinde, toplamda yaklaşık 500 MW kurulu güce sahip Dağdelen (8 MW), Kandil (207 MW), Kuşaklı (20 MW), Köprü (156 MW), Sarıgüzel (103 MW), Çambaşı (45 MW) ve l'inci ünitesi ile Kavşak Bendi (62 MW) hidroelektrik santralarını devreye aldık" diye konuştu. Yatırımlarının bu yıl içinde de devam ettiğini anlatan Mert, ilk ünitesini 2013 yılında devreye aldıkları Kavşak Bendi HES'in 120 MW kurulu güce sahip iki ünitesini ve 245 MW kurulu güce sahip Arkun HES'i 2014'te devreye aldıklarını açıkladı. Yine bu yıl içinde 600 MW kurulu güce sahip Bandırma II Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali'nin inşaatına başladıklarını ifade eden Mert, tesisin 2016'da üretime alınacağı bilgisini verdi. 


"Bu yılki ciromuz yüzde 50 artacak" 

2013 yılında hissedarlık yapısındaki değişiklik ile Sabancı Holding ile E.ON'un güçlerini Enerjisa'da birleştirdiklerini belirten Yetik K. Mert, ayrıca dağıtım özelleştirme ihalesinde yaklaşık 3 milyar dolara İstanbul Anadolu Yakası ve Toroslar bölgelerinin elektrik tedarik ve dağıtımını aldıklarını belirtti. Yeni elektrik tedarik ve dağıtım bölgelerinde operasyonların etkinliği ve verimliliğini geliştirmeye önem verdiklerini belirten Mert, "Bu kapsamda Başkent Bölgesi'nde edindiğimiz tecrübeyi bu bölgelerimize de taşıyarak, SAP tabanlı sistemlerimizi ve işgücü yönetim sistemini hayata geçirip, toplam verimliliği artırdık. Enerjisa'nın 2013 yılı cirosu yaklaşık 7 milyar TL'yi buldu. Bu yıl ise rakamın yüzde 50 oranında artmasını öngörüyoruz. Bu artışta bünyemize dahil olan yeni bölgelerin yanı sıra devreye giren yeni santrallerin de etkisi bulunuyor" ifadelerini kullandı. 


"Üretimin %53'ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılıyoruz" 

Enerjisa'nın bugün itibarıyla ürettiği enerjinin yüzde 53'ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından karşıladığının altını çizen Yetik K. Mert, yaklaşık 2 bin 800 MW'lık kurulu güçleriyle Türkiye'nin en büyük serbest üreticisi konumuna ulaştıklarını belirtti. Öte yandan Enerjisa'nın Türkiye genel büyümesi ve elektrik talebindeki büyümeye paralel olarak yatırımlarına yön verdiğini belirten Mert, "Bu kapsamda hedeflerimizi belirlerken, makro ekonomik koşullar, enerji piyasasının dinamikleri ve enerji teknolojileri dinamikleri gibi tüm parametreleri göz önüne alarak, pozisyonumuzu belirliyoruz. Özellikle dinamik ve esnek bir yapıya sahip olmaya çok önem veriyor ve değişen koşullara bu sayede, hızla ve kolayca uyum sağlıyoruz" ifadesinde bulundu. 


"Elektrik piyasası serbestleşme sürecini bir an önce tamamlamalı" 

Türkiye elektrik sektörünün sorunlarına da değinen Yetik K. Mert, "Elektrik piyasasının liberalizasyonun tamamlanması ve piyasanın daha rekabetçi ve daha şeffaf bir yapıya ulaşması gerekiyor. Bildiğiniz üzere, mevcut durumda kamunun elektrik arzında pazar payı yüzde 60'a yakın. Kamunun yüksek paya sahip bir piyasa oyuncusu olması, piyasasının kurallarında kamu ve özel sektör arasında eşit uygulamaları zaruri kılıyor" değerlendirmesini yaptı. Sektörün daha rekabetçi bir yapıya ulaşması için üretim özelleştirmelerinde sağlanan ivmenin sürdürülerek, özelleştirmelerin tamamlanması gerektiğini savunan Mert, şunları kaydetti: "Rekabetçi piyasa öncesi dönemden gelen Yap-İşlet, Yap-İşlet-Devret modeli santrallerin de sözleşme süreleri sonunda rekabetçi piyasaya dahil olması sağlanmalı. Elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir kaynaklar, piyasayı bozmayan teşvik uygulamaları ile desteklenmeye devam edilmeli. Üretimdeki büyüme ve çeşitlenmeye paralel olarak, iletim ve dağıtım altyapısı da güçlendirilmeli. Buna yönelik düzenlemeler ve yatırımlar da en etkin şekilde ve zamanında gerçekleştirilmeli."Elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir kaynaklar, piyasayı bozmayan teşvik uygulamaları ile desteklenmeli. Ayrıca üretimdeki büyüme ve çeşitlenmeye paralel olarak, iletim ve dağıtım altyapısı da güçlendirilmeli. 


Dünya Sektör Araştırması


Geri Dön