26 / 04 / 2024

Enerjisa'nın gözü İzmir-Manisa elektrik dağıtım ihalesinde!

Enerjisa'nın gözü İzmir-Manisa elektrik dağıtım ihalesinde!

Hükümet elektrik dağıtım şirketlerinde özelleştirme sürecini hızlandırırken, Sabancı Holding ile Avusturyalı Verbund firmalarının ortak olduğu EnerjiSa, gözünü önümüzdeki aylarda özelleştirilmes



EnerjiSa'nın Avusturyalı Başkan Yardımcısı Bernhard Raberger, İzmir-Manisa'nın elektrik dağıtımını yapan Gediz A.Ş. ile yakından ilgilendiklerini açıkladı.  Ankara  ve çevresinin elektrik dağıtımını yapan Başkent Elektrik için geçen yıl açılan özelleştirme ihalesini kazandıklarını ve devir lisansını 30 yıllığına aldıklarını ifade eden Raberger, "Başkent Enerji nedeniyle 3 milyon müşterimiz oldu. İzmir-Manisa elektrik dağıtımı ile 3 milyon müşteri daha kazanırız. Hedefimiz zaten 6 milyon müşterisi olan bir şirket olmaktı" dedi.

Gediz Elektrik'in Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş'ye bağlı Türkiye'nin en büyük dağıtım şirketlerinden biri olduğunu vurgulayan Raberger, "İzmir-Manisa elektrik dağıtımı çok büyük bir bölgeyi kapsıyor. Bu yüzden talibi çok olacaktır. Fiyatı da bu rekabet durumu belirleyecektir" diye konuştu.

RÜZGAR YATIRIMI
Çanakkale, Bandırma ve Mersin'de rüzgar santralları projeleri olduğunu da belirten Raberger, Ege'de de yeni rüzgar enerji santralı için lisans almayı hedeflediklerini açıkladı. EnerjiSa'nın 4 hidroelektrik, 4 doğalgaz santralına sahip olduğunu ifade eden Raberger, yenilenebilir enerji yatırımları başta olmak üzere 2015 yılında 5 bin megawatt kurulu güce ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı. Raberger, "450 MW'lik Tufanbeyli Termik Santralı, 920 MW'lik Bandırma Doğalgaz Santralı, 185 MW kurulu güce sahip rüzgar santrallarının yanı sıra 1000 MW kurulu gücünde 9 hidroelektrik santralının da yapımına başladık. 6 yıl içinde elektrik piyasasında yüzde 10 pazar payına ulaşmayı hedefliyoruz" dedi. Türkiye'nin Avrupa'daki 5. büyük elektrik pazarı olacağını ifade eden Raberger, bu açıdan krizde bile yatırıma devam ettiklerini açıkladı. 2 bin MW'Lik kurulu güç yatırımı için finansman sağladıklarını, Başkent Elektrik'i yeniden yapılandırdıklarını vurgulayan Raberger, "Bizim açımızdan krizde birşey değişmedi" diye konuştu.

YILAN HİKAYESİ
İzmir'de elektrik dağıtımının özelleştirilmesine yönelik ilk girişim 1991'de dağıtımın ihalesiz Senkom A.Ş'ye verilmesi ile başladı. Ancak anlaşmazlıklar sonucunda Bakanlar Kurulu daha önce görev verdiği Senkom A.Ş'ye ait kararı iptal etti. Davalar sürerken Nisan 1997 tarihinde elektrik dağıtım işini almak için  İzmir  ve Manisa belediyeleri de dahil 15 şirketi toplayan İZMAŞ kuruldu. 1997'deki ihalede İZMAŞ, elektrik dağıtım işine talip Süzer Holding A.Ş. ile karşı karşıya kaldı. İhaleye giren yalnızca iki şirket olmasına karşın bu iki şirketin birleşerek oluşturdukları yeni şirket olan GEDAŞ ihaleyi aldı. Ancak açılan davalar nedeniyle Bakanlar Kurulu ihaleyi 1998'de iptal etti. 2001 yılında ise oluşturulan Türkiye elektrik dağıtım sisteminde piyasa düzenine geçiş çalışmaları çerçevesinde İzmir ve Manisa elektrik dağıtımı için Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. kuruldu.

'Yaban keçisi avına çıktılar'
EnerjiSa Genel Müdürü Veli Balat, enerji yatırımları yaparken çeşitli sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, "Adana'da hidroelektrik santralı kuracağımız yer yaban hayatı geliştirme sahası ilan edildi. Bizden yaban keçilerine çip takmamızı, her yıl bin kekliği sahaya salmamızı istediler. Ancak bütün uğraşlarımıza rağmen yaban keçilerinin izine rastlayamadık. Bu nedenle iş planlarımız ve yatırımımız 2 yıl gecikti" dedi.
Yeni Asır/Sinan Doğan


Geri Dön