19 / 04 / 2024

Enflasyon oranları 3 Ekim'de saat 10:00'da açıklanacak!

Enflasyon oranları 3 Ekim'de saat 10:00'da açıklanacak!

Kira artış hesaplamalarında kullanılan enflasyon oranları, her ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanıyor. Eylül ayı dönemine ait Enflasyon oranları 3 Ekim'de saat 10:00'da açıklanacak..



Enflasyon oranları 3 Ekim'de saat 10:00'da açıklanacak!

Enflasyon oranları, her ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanıyor. TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranları kapsamında Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi verileri, taşınmaz kira artışı hesaplamalarında kullanılıyor.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


Verinin kapsamı:

Üretim Kapsamı: Yurt içi üretimde önemli paya sahip üreticiler Yİ-ÜFE kapsamındadır.


Sektörel Kapsam: Madencilik ve Taşocakçılığı, İmalat, Elektrik ve Gaz, Su Temini.


Fiyat kapsamı: Üretici fiyatı, yurt içinde üretimi yapılan ürünlerin, KDV ve benzeri vergiler hariç, peşin satış fiyatıdır.


Hesaplama kuralları:

Endeks formulü: Laspeyres

Referans dönem: 2003

Temel fiyat endekslerinin hesaplanması: Fiyat oranlarının ortalaması alınmaktadır.

Ağırlıkların güncellenme sıklığı: Her yıl.

Cari ağırlıkların ait olduğu dönem: t-2

Mevsimsel düzeltme: Yapılmamaktadır.

Ürün sepetinin ve ağırlıklarının güncellemesi, her yılın sonunda yapılmakta ve zincirleme Laspeyres formülü ile seri devam ettirilmektedir. Her yıl Aralık ayı itibari ile, yeni maddeler endekse dahil edilmekte ve yeni ağırlıklar endeks hesabında kullanılmaktadır. Cari fiyatların, “yeni fiyat referans dönemi (Po)” olan bir önceki Aralık ayının fiyatlarına bölünmesiyle, endeks hesaplanmakta ve Aralık ayı endeksi ile çarpılarak zincirleme işlemi yapılmaktadır.


Enflasyon oranları en son 3 Eylül tarihinde açıklandı. Bu tarihte açıklanan Ağustos dönemine ait verilere göre, Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,42 arttı.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,42, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,33, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,88 ve on iki aylık ortalamalara göre %9,55 artış gösterdi.


Eylül ayı dönemine ait Enflasyon oranları 3 Ekim'de saat 10:00'da açıklanacak.



Kira artışı kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön