25 / 04 / 2024

Enflasyon oranları 3 Eylül'de saat 10:00'da açıklanacak!

Enflasyon oranları 3 Eylül'de saat 10:00'da açıklanacak!

Mesken ve işyerlerinde kiracıyla yapılan sözleşmenin dönem sonunda yenilenmesi halinde mal sahibi kira bedeline zam yapma hakkına sahip oluyor. Kira hesaplamasında enflasyon oranları kullanılıyor. Enflasyon oranları 3 Eylül'de saat 10:00'da açıklanacak..



Enflasyon oranları 3 Eylül'de saat 10:00'da açıklanacak!

Mesken ve işyerlerinde kiracıyla yapılan sözleşmenin dönem sonunda yenilenmesi halinde mal sahibi kira bedeline zam yapma hakkına sahip oluyor. 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Borçlar Kanunu gereğince mal sahipleri istedikleri oranda zam yapamıyor.


Kira bedelinde yapılacak artış meskenlerde ÜFE oranları baz alınarak yapılırken, işyeri kiralamalarında ise sözleşme serbestisi esasına göre yapılıyor. Sözleşmede hangi oran belirlenmiş ise bu oran üzerinden kira artışı yapılıyor.


Kira hesaplamalarında kullanılan ÜFE oranları, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


ÜFE, belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


Ağustos ayı verilerine görr; Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,32 düştü.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,32 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,15 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,62 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,43 artış gösterdi.


Eylül ayına ait enflasyon oranları 3 Eylül'de saat 10:00'da açıklanacak.



Kira kanununa göre kira artışı nasıl yapılır?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön