24 / 04 / 2024

Enflasyon oranları 3 Haziran'da saat 10:00'da açıklanacak!

Enflasyon oranları 3 Haziran'da saat 10:00'da açıklanacak!

Gayrimenkul kira artışlarında enflasyon oranları kullanılıyor. Haziran ayında sözleşme süresi dolan kiralamalarda yapılacak zam hesabında kullanılacak enflasyon oranları 3 Haziran'da saat 10:00'da açıklanacak...



Enflasyon oranları 3 Haziran'da saat 10:00'da açıklanacak!

Mesken ve işyeri gibi gayrimenkul kiralamalarında kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.


Kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde mal sahibi kira bedeline belli oranlarda zam yapabiliyor. Borçlar Kanunu gereğince  tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor.


Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Geçtiğimiz Mayıs ayı enflasyon oranlarına göre, Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,43 artmıltı.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %1,43 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %4,80 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %7,36 artış göstermişti.


Buna göre mesken kiralamalarında yüzde 4,80 oranında artış yaşandı.


Haziran ayında sözleşme süresi dolan kiralamalarda yapılacak zam hesabında kullanılacak enflasyon oranları 3 Haziran'da saat 10:00'da açıklanacak.



Enflasyon oranları Mayıs 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön