27 / 04 / 2024

Enflasyon oranları 5 Ocak'ta saat 10:00'da açıklanacak!

Enflasyon oranları 5 Ocak'ta saat 10:00'da açıklanacak!

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince kiraya verilen taşınmaz mallara, yeni kira döneminde enflasyon oranlarına göre zam yapılıyor. Aralık ayı enflasyon oranları 5 Ocak'ta saat 10:00'da açıklanacak...



Enflasyon oranları 5 Ocak'ta saat 10:00'da açıklanacak!

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince kiraya verilen taşınmaz mallara, yeni kira döneminde enflasyon oranlarına göre zam yapılıyor.


Ancak bu kural yalnız mesken kiralamalarında geçerli oluyor. 2020 yılına kadar işyeri kiralamalarında sözleşme serbestisi uygulanıyor.


Mesken kiralamalarında yapılacak zamda dönemin ÜFE oranları kullanılıyor. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


Temel veri kaynağı olarak ulusal hesaplar, sanayi ürün ve üretim istatistikleri, sanayi ciro verisi ve yurt içi üretici fiyat endeksi anketi kullanılmaktadır.


NACE sınıflamasında üçlü grup ve daha üst düzey ağırlıkları Ulusal Hesaplar sisteminden elde edilmektedir. Ürün ve ürün grupları ağırlıkları ise sanayi üretim anketi, yıllık ürün (Prodcom) istatistiklerinden elde edilmektedir.


Enflasyon oranları her ay Türkiye İstaAralık ayına ait enflasyon oranları 5 Ocak'ta saat 10:00'da açıklanacak.



Kira artış oranları 2015 nasıl hesaplanacak?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön