24 / 04 / 2024

Enflasyon oranları yarın açıklanacak!

Enflasyon oranları yarın açıklanacak!

Kira hesaplamalarında kullanılan enflasyon oranları her ayın 3'ünde; bu tarihin hafta sonuna gelmesi halinde ise takip eden ilk iş gününde açıklanıyor. Buna göre enflasyon oranları yarın açıklanacak...



Enflasyon oranları yarın açıklanacak!

Enflasyon oranları, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Enflasyon kapsamında, tüketici ve üretici fiyat endeksleri tespit ediliyor. Borçlar Kanunu gereğince kira zam hesaplamalarında enflasyon oranlarından üretici fiyat endeksi kullanılıyor.


Üretici fiyat endeksi; yeni adıyla yurt içi fiyat endeksi, belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


Üretici fiyatı, yurt içinde üretimi yapılan ürünlerin, KDV ve benzeri vergiler hariç, peşin satış fiyatını söylüyor.


Kira artış hesaplamalarında üretici fiyat endeks verilerinden  bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının kullanılması gerekiyor.


Mal sahibinin kiracısına yapacağı zamlar bu orandan yüksek olamıyor. Peki, Eylül ayı enflasyon oranları ne zaman açıklanacak?


Enflasyon oranları her ayın 3'ünde; bu tarihin hafta sonuna gelmesi halinde ise takip eden ilk iş gününde açıklanıyor. Buna göre enflasyon oranları yarın açıklanacak.


Geçtiğimiz ayın enflasyon oranları:

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,73, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,89, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,46 ve on iki aylık ortalamalara göre %9,26 artış gösterdi.


Kira zammı hesaplama 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön