25 / 04 / 2024

Enflasyonun aşağı inmesi konut kredilerini rahatlatır!

Enflasyonun aşağı inmesi konut kredilerini rahatlatır!

Yeni yıla yeni umutlarla giren gayrimenkul sektöründe bu yıl yüzde 4 büyüme ile 1 milyon 400 bini aşkın konut satışı bekleniyor. Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, “Bu da faizdeki düşüşü destekleyerek konut kredilerini rahatlatacaktır” dedi...



Gayrimenkul sektörü yeni yıla yeni umutlarla girdi. 2014 yılının 11 ayında 1 milyon 30 bin konutun satıldığı sektörde bu yıl yüzde 4 büyüme ile yaklaşık 400 bin adetlik artış tahmin ediliyor. Gayrimenkulde 2015 yılını değerlendiren Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, “Petrol fiyatlarında yaşanan gerilemenin enflasyonu önemli ölçüde düşüreceğini tahmin ediyoruz. Bunun da faizdeki düşüşü destekleyeceğini ve konut kredilerinde bir rahatlama öngörüyoruz” dedi. Emlak Konut GYO’nun 2014 yılı sonunda 10 bin adetlik satışa ciddi şekilde yaklaştığını açıklayan Kurum, “2015 sonunda 6,76 milyar TL değerinde, 12 bin 16 adet bağımsız bölüm satışı öngörüyoruz” dedi. 


KONUT ALICILARI DAHA BİLİNÇLİ

Yeni Şafak’ın sorularını yanıtlayan Kurum, gayrimenkul sektöründe 2014 yılını değerlendirerek, 2015 öngörülerinde bulundu. Geçen yılın sektörde, taşların yerine oturmaya başladığı bir yıl olduğu değerlendirmesinde bulunan Kurum, “Konut alıcıları artık daha bilinçliler, almayı düşündükleri daireleri ve projeleri ve özellikle bu projeleri inşa eden firmaları yakından inceliyorlar. Zira, gerek dış piyasaların ve gerekse yurt içi faiz oranlarının değişken olduğu bir dönem yaşadık, yaşıyoruz. Bu anlamda, sadece doğru projeler gerekli talebi yakalayabiliyor. Bununla birlikte, doğru lokasyonda ve doğru bir fiyatlandırma ile satışa çıkan tüm orta ve orta üst gelire hitap eden projelerin kuvvetli bir talebi toplayabildiğine 2014 yılında şahit olduk” dedi.


AKTİF BÜYÜKLÜK 14,8 MİLYAR 

Emlak Konut’un ise 3,8 milyar liralık ödenmiş sermayesi ve 2014 yılı 3. çeyrek itibariyle ulaştığı 14,8 milyar liralık aktif toplamıyla finansal kabiliyetlerini ciddi şekilde arttırdığını dile getiren Kurum, “Gelir paylaşımı modeliyle geliştirdiğimiz projelerimizde  01 Ocak - 30 Kasım 2014 tarihleri itibariyle, toplamda 4 milyar 340 milyon 206 bin 561,13 TL (KDV Hariç) değerinde, 8 bin 596 adet bağımsız bölümün satışı (ön satışlar dahil) da gerçekleştirdik. Kasım ayı içerisinde satışını gerçekleştirdiğimiz bağımsız bölüm sayısı bin 24 adet olurken, bu bağımsız bölümlerin KDV hariç peşin satış değeri ise toplamda 564 milyon 272 bin TL’yi geçti. Böylece yılsonu hedefimiz olan 10 bin adetlik satışa da ciddi bir şekilde yaklaşmış bulunmaktayız” dedi.


Avrupark yakında satışta


Murat Kurum, 2014 yılının son çeyreğine ilişkin planlarını, “Zekeriyaköy’de bulunan Köy Kayabaşı’ndaki Park Mavera ve Başakşehir Kayabaşı’ndaki Evvel İstanbul projelerinin satışlarına başladık. Yine Hoşdere’de bulunan Avrupark projelerimizin satışlarına da yakın zamanda başlamayı planlıyoruz. Kazlıçeşme’deki arsada da geliştireceğimiz projede, inşaat ruhsat işlemlerinin tamamlanmasının ardından gelecek yılın ikinci yarısında satışlara başlamayı planlıyoruz” diye açıkladı. Kurum, "2015 yılsonu itibarı ile toplamda yaklaşık 6,76 milyar TL değerinde, 12 bin 16 adet bağımsız bölümün satışının yapılabileceğini öngörüyoruz” değerlendirmesinde bulundu. 


Gayrimenkul yüzde 4 büyür


Gayrimenkul sektöründe 2015'te  yüzde 4 büyüme hızı beklediklerini açıklayan Kurum, "Enflasyonun petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün etkisiyle önemli ölçüde düşeceğini tahmin ediyoruz. Bunun da faiz oranlarındaki düşüşü destekleyeceğini ve dolayısıyla konut kredilerinde bir rahatlama öngörüyoruz. Sonrasında konutta ciddi bir sıçramaya şahit olabiliriz” diye konuştu. 


Yeni Şafak


Geri Dön