29 / 03 / 2024

Engin Er: Binalar fay hatlarının üstüne yapılıyor!

Engin Er: Binalar fay hatlarının üstüne yapılıyor!

Engin Er, Türkiye’de belediyelerin plansız imar çalışmaları yüzünden fay hatları üzerine binalar yapıldığını iddia etti. Er, “Önlem alınmazsa depremler daha çok can almaya devam edecek” dedi.



TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, Türkiye’de belediyelerin plansız imar çalışmaları yüzünden fay hatları üzerine binalar yapıldığını iddia etti. Er, “Önlem alınmazsa depremler daha çok can almaya devam edecek” dedi.


12 Kasım 1999 yılında Düzce’de yaşanan deprem dolayısıyla Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bursa İl Koordinasyon Kurulu’nun düzenlediği basın toplantısında konuşan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, Türkiye genelinde belediyelerin imar planlarının yıllar öncesinden deprem faktörü düşünülmeden yapıldığını iddia etti. Depremle ilgili son dönemlerde ilerleme kaydedildiğini ancak yerel yönetimlerin planlarını güncellemediklerini söyleyen Er, “Belediyelerin imar planları deprem faktörü düşünülmeden yapılmış. Örneğin Bursa’da Doğanbey TOKİ’ler fay hattı üzerine yapılmış. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün sitesinde de bu fay hatlarının haritası var. Kentsel dönüşüm adı altına yapılan binalar eğer fay hatları üzerine yapılıyorsa bunun bir anlamı kalmıyor. Yerel yöneticiler depremle ilgili çalışma yapmıyor. Belediye başkanları bize randevu bile vermiyor. Ancak şu bilinmeli ki bir deprem olursa ölü sayısı on binleri geçer.” dedi. 


Basın açıklamasında, “Deprem degil bina öldürür” diyen Er sözlerini şöyle tamamladı:


“Biz defalarca Bursa, İstanbul, Yalova için bir depremin yakın olacağını söylüyoruz ama bizi dinleyen yok. Bütün kurumların bir an önce önlem alması gerekir. Bizim araştırmamıza göre şu anda deprem için yapılan 1 liralık masraf deprem sonrası 7 liraya tekabül ediyor. Yani deprem sonrası zarar daha fazla. Hadi bunu telafi edebilirsiniz ama insan hayatını nasıl telafi edeceksiniz”



Hürriyet Bursa 


Geri Dön