28 / 03 / 2024

Enka'nın Moskova'da inşa ettiği Kuntsevo Plaza açıldı!

Enka'nın Moskova'da inşa ettiği Kuntsevo Plaza açıldı!

Enka’nın Moskova’da 530 milyon dolar yatırımla inşa ettiği ‘Kuntsevo Plaza’ Guinness rekortmenlerinin katıldığı törenle açıldı. Proje AVM, A sınıf ofis ve rezidans bloklarından oluşuyor, yeni yatırımlar ise yolda.



Enka’nın Moskova’da 530 milyon dolar yatırımla inşa ettiği ‘Kuntsevo Plaza’ Guinness rekortmenlerinin katıldığı törenle açıldı. Proje AVM, A sınıf ofis ve rezidans bloklarından oluşuyor, yeni yatırımlar ise yolda.


Yaklaşık 30 yıldır Rusya’da yatırımlarını sürdüren ENKA’nın bölgedeki büyük yatırımlarından biri olan Kuntsevo Plaza, Moskova’da ‘şenlikle’ açıldı. 530 milyon dolarlık AVM, ofis ve rezidans bloklarını kapsayan projenin açılış şenliğine Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazanan, dünyanın yaşayan en uzun insanı Sultan Kösen ile yaşayan en kısa kadını Jyoti Amge de katıldı. Enka’nın hem yatırımcısı, hem de işletmecisi olduğu yatırım, 1997 sonunda Enka-Koç ortaklığının Rusya’da Batılı anlamda ilk hipermarket olan Ramstore’un ilkini açtığı yerde, eski bina yıkılarak yapıldı.  

 

235 bin metrekare kapalı alana sahip olacak kompleks içinde 225 mağaza, eğlence merkezleri, A sınıfı ofis alanı, 150 daireden oluşacak 2 rezidans bloku ve yer altı otoparkı bulunacak. 


İki gün sürdü

Kompleks, Enka’nın Rusya’daki kolu Enka TC (Trade Centers) işletmesinde olacak. Rusya’nın ticari gayrimenkul piyasasının önde gelen yatırımcılarından biri olan Enka Şirketler Grubu’na ait Enka TC, ‘Kapitoliy’ alışveriş merkezleri ve çok fonksiyonlu kompleks ‘Kuntsevo Plaza’nın aynı zamanda mülk sahibi. 1997 yılında kurulan ENKA TC, Rusya pazarının ilk yabancı yatırımcılarından ve gıda perakendecilerinden biri olarak da biliniyor. ENKA TC’ye ait olan ‘Citystore’ hipermarketleri daha önce ‘Ramstore’ markası altında işletilen perakende zinciri olarak bölgede yer alıyordu. Enka TC’nin faaliyete açtığı kompleks için iki gün süren şenlikler yapıldı.


‘Küçükten büyüğe’

Daha önce uluslararası pek çok gayrimenkul etkinliğinde alanında ödüller alan Kuntsevo Plaza’nın Rusya’ya olan güvenlerini de kanıtladığını belirten Enka TC Genel Müdürü Murat Duran, Guinness etkinliğiyle ilgili olarak, “Biz buraya başlarken Kuntsevo içinde ‘en küçükten en büyüğe her şeyi bulabileceksiniz’ diye bir sloganımız vardı, bir anlamda bunu realize ettik” açıklamasında bulundu. Yeni yatırımlar için de hazırlıklara başladıklarını söyleyen Duran, Rusya’da 2 milyon metrekare iş hedefinde olduklarını dile getirdi. Duran, “Kriz dönemi çalkantılı oluyor ama yanında fırsatları da getiriyor. Maliyetler geri geliyor mesela. Yatırıma devam ediyoruz. Enka Grubu olarak Rusya’da ağırlıklı olarak Moskova’da olmak üzere 1 milyon 200 bin metrekare mülkümüz. Kısa vadeli hedefimiz, 4-5 yılda, bu metrajı 2 milyon metrekareye çıkarmak” diye konuştu.


Yeni AVM yolda

Duran, yeni bir AVM için 2 ay içinde temel atma törenine hazırlandıklarını belirtirken, 192 bin metrekare olması planlanan alan için 300 milyon doların üzerinde bir yatırım yapacaklarını anlattı. Kuntsevo’ya benzer olacak karma projenin 2 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.  Dünyanın en büyük 250 müteahhit listesinin 65’inci sırasında yer alan Enka, dünyada en büyük dördüncü Türk müteahhitlik kuruluşu. 25 binin üzerinde çalışanı olduğu bilinen Enka özellikle Rusya ve eski Sovyet ülkelerinde varlığını devam ettiriyor. 


Milliyet


Geri Dön