26 / 04 / 2024

Entegre Sağlık Kampüsü yabancı sermaye ile inşa ediliyor!

Entegre Sağlık Kampüsü yabancı sermaye ile inşa ediliyor!

Yabancı sermaye sağlık sektöründe de iyice hissedilmeye başlandı. Rönesans Holding’in Adana’da Kamu Özel Ortaklığı ile yapacağı 1550 yataktan oluşacak Entegre Sağlık Kampüsü yabancı bankaların sağladığı krediyle inşa edilecek.



Türkiye’de yabancı sermaye iletişim, ilaç, enerji, AVM yatırımları gibi pek çok sektörde egemen konumda. Bunun yanı sıra yabancı bankalar çok sayıda sektöre yüksek miktarda kredi sağlayarak öne çıkıyor. Nitekim dün bu eksende bir gelişme yaşandı. Rusya’da yaptığı inşaatlarla tanınan Rönesans Holding grup şirketlerinden Rönesans Sağlık Yatırım, Adana’da 1550 yataktan oluşacak ve toplamda 540 milyon Euro tutarındaki yatırımla tamamlanacak ‘Entegre Sağlık Kampüsü’ için uluslararası yatırım fonu Meridiam Infrastructure (Altyapı) ile yürüttüğü çalışmaların sonuçlandığını açıkladı. Yapılacak hastane belli bir süreyle devlete kiralanacak. Bazı kesimler bu tarz kiralamalarda kira bedelinin oldukça yüksek olacağını iddia ediyor. 

Adana Entegre Sağlık Kampüsü’nün toplam yatırım bedeli olan 540 Milyon Euro’nun yaklaşık 433 Milyon Euro’su 9 yabancı bankanın oluşturduğu konsorsiyumdan elde edilecek. Böylece bir hastane projesinin neredeyse tamamı yabancı krediyle inşa edilecek. 


9 milyar TL yatırılacak

Bu kapsamda yabancı bankalarla düzenlenen imza töreninde konuşan Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, 2015’te 9 milyar liralık hastane projesinin ihale edileceğini açıkladı. Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak ise Avrupa’nın en büyük finans kuruluşlarını bir araya getirerek yatırım öncesinde tamamı yabancılardan oluşan bir proje finansmanı gerçekleştirdiklerini belirtti.  Adana  Entegre Sağlık Kampüsü toplam 1.550 yatak kapasiteli 3 farklı hastaneyi kapsıyor. Bu hastaneler, 1.300 yatak kapasiteli Ana Hastane, 150 yatak kapasiteli Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ve 100 yatak kapasiteli Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi olarak sıralanıyor. Rönesans Sağlık Yatırım’ın Adana’nın yanı sıra Bursa ve Elazığ Entegre Sağlık Kampüsleri ile Yozgat Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni de inşa ettiğini hatırlatan Ilıcak, yüklenicisi olduğumuz Afyon, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, Malatya, Samsun, Trabzon ve Van’da hayata geçirilecek fizik tedavi ve rehabilitasyon hastaneleri, psikiyatri hastaneleri ve yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastanelerinin proje finansmanlarını inşaatlarını ardı ardına hızlıca gerçekleştireceklerini ifade etti. 


Yeni Mesaj


Geri Dön