26 / 04 / 2024

Enver Paşa Köşkü, çocuk kültür evi oluyor

Enver Paşa Köşkü, çocuk kültür evi oluyor

Tarihi Enver Paşa Köşkü, İl Özel İdaresi'nin yaptırdığı restorasyonla yeniden doğdu. Köşk, Büyükçekmece Çocuk Kültür Evi olarak yeniden düzenlendi.



1900'lü yılların başında yapıldığı tahmin edilen, Büyükçekmece ilçesinin tarihi değerlerinden olan ve 2005 yılında 2 büyük yangın geçiren Tarihi Enver Paşa Köşkü, İl Özel İdaresi'nin yaptırdığı restorasyonla yeniden doğdu. Tarihi köşk restorasyonun ardından Büyükçekmece Çocuk Kültür Evi olarak yeniden düzenlendi.

108 yıl sonra yeniden

Geçirdiği yangınlarda, kagir zemin kat üzerine 2 ahşap kattan oluşan yapının büyük bir kısmı (çatının sol kısmı, sol yan cephe kaplamaları, merdiven ve bir kısım odaların tavanı ile döşemeleri) yanan Enver Paşa Köşkü'nün restorasyonu 2007 yılında İstanbul İl Özel İdaresi tarafından başlatıldı. Restorasyon tarihi köşkün 108 yıl aradan sonra tekrar İstanbul'un kültür hayatında ki yerini almasını sağladı. Proje bedeli dahil 430 BİN TL'ye mal olan Enver Paşa Köşkü restorasyonunda, yapının öncelikle hasar gören taşıyıcı sistemi güçlendirildi. Eksik döşemeler ve merdiven, Koruma Kurulunun onaylı restorasyon projesine uygun olarak yeniden yapıldı. Yapının zarar gören çatısı, tavanları ve dış cephe kaplama ve profilleri özgün detaylarına uygun restore edildi.

Geri Dön