19 / 04 / 2024

EPDK, elektrik dağıtım şirketlerini izliyor!

EPDK, elektrik dağıtım şirketlerini izliyor!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrik dağıtım şirketlerini yakından izlediklerini, faturalara yönelik manipülasyonları kabul edemeyeceklerini belirterek, “Vatandaşlarımız rahat olsunlar. Düzenlemelerimiz hazır” dedi.



ELEKTRİK piyasasında son dönemde artan tüketici şikayetleri üzerine, sektörü mercek altına alan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)  Başkanı Mustafa Yılmaz, dün yazılı açıklama yaparak elektrikte tüketici şikayetleri ve akaryakıt fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Son günlerde özellikle fatura dönemlerinin değiştirilmesi ile gündeme gelen elektrik dağıtım ve tedarik şirketlerinin mevzuat uyarınca yapması gerekenleri, tüketicilere doğrudan veya dolaylı olarak yansıyan tüm işlemleri Kurum olarak takip ettiklerini ve gerekli değerlendirmeleri yaptıklarını vurgulayan Yılmaz, elektrik dağıtım şirketlerini yakından izlediklerini bildirdi.


TAKİP EDİLECEKLER


Tüketici şikayetleriyle ilgili konuya özel önem verdiklerini kaydeden Yılmaz, Elektrik Piyasası Dairesi’nde bir grup başkanlığının tamamen tüketici problemleriyle ilgili çalışmalar yürüttüğünü ve EPDK’ya ulaşan tüketici şikayetlerinin ilgili birimce değerlendirilip cevaplandırıldığını ve gerekli görüldüğünde dağıtım şirketlerinin uyarıldığını vurguladı. Yılmaz, faturalara yönelik manipülasyonları kabul edemeyeceklerini belirterek, “Fatura dönemlerinin yılın son ayında uzaması, ilk ayında kısalması, güvence bedeli tahsili-iadesi, sayaç sökme-takma, sayaç bedeli gibi fatura tutarını veya ödeme sürecini etkileyen, tarifelere etkisi olan tüm elektrik dağıtım ve tedarik şirketlerinin faaliyetleri yakından takip ediyoruz ve gerekli önlemleri alıyoruz” dedi.


YAPTIRIMLAR UYGULANACAK


Yılmaz, fatura döneminin uzaması-kısalmasının kayıp-kaçak hedeflerinde şirkete kazandırabilecekleri ya da 2016 yeni tarife dönemi hesaplarına yönelik etkisi, yine güvence bedelinin geç iadesi gibi usulsüz uygulamaların, sayaç bedeli gibi usulsüz tahakkukların, tüketiciye veya 2016 yeni tarife dönemine etkileri üzerinde değerlendirmelerin devam ettiğine dikkat çekti. 


Tüm fatura bileşenleri ile voltaj-gerilim dalgalanması, kesintilerin süresi ve sayısı gibi teknik bileşenlerin de her an yakından kontrol edildiğini, aynı zamanda şirketlerin hizmeti, tüketiciye   etkileri ve mali boyutlarının da incelendiğini belirten Yılmaz, dağıtım sisteminde tüketicilerin tesis ettiği hatların işletilmesi, arızalarının giderilmesi, bakım-onarımının yapılması ve bu hatların devir alınmasında oluşan problemlerin de takip edildiğini ve gerekli yaptırımların uygulandığını kaydetti. Yılmaz, "2016 ve sonrası tarifelerinin belirlenmesinde kullanılmasının yanı sıra usulüne uygun olmayan harcamalar düzeltilerek gerekli yaptırımlar uygulanacaktır"  ifadesini kullandı.


Önleyici düzenlemeler hazır


VATANDAŞLARIN dağıtım ve tedarik şirketleri ile karşılaştıkları problemlerden haberdar olduklarını anlatan Yılmaz, şirketlerin gerektiği şekilde cezalandırıldığını kaydederek, şöyle devam etti: “Vatandaşlarımız rahat olsunlar, tüm haklarını koruyacak şekilde kurumumuz çalışmakta, şirketlerin yaptığı manipülasyonlar için gerekli düzeltici/cezalandırıcı çalışmalar yapılmaktadır. Yapacakları manipülasyonlar ve etkilerinin tamamı Kurumumuzca bilinmekte ve gerekli düzenlemelerimiz hazırdır.”


Bir kuruşun bile peşindeyiz


PETROL ve dövizdeki son artışların akaryakıt fiyatlarına olumsuz yansıdığına işaret eden Yılmaz, “Bu dalgalanmanın önümüzdeki süreçte durulacağını ümit ediyorum. Tüketiciler rahat olsunlar, Kurumumuz akaryakıt piyasasındaki rafineri ve dağıtım şirketlerinin fiyat oluşumunu yakından izliyor. EPDK olarak haksız kazanılacak bir kuruşun bile peşine düşüyoruz” dedi.


İGDAŞ’ın satışı rafa kalktı


RAFA kaldırılan Doğalgaz Piyasası Kanunu’ndan çıkartılarak 16 Ocak’ta TBMM’ye sunulan torba yasa teklifine eklenen İGDAŞ özelleştirmesine ilişkin madde, bu kanun teklifinin metninden de çıkartıldı. Enerji IQ’nun haberine göre, 7 Haziran 2015’te yapılacak seçimler nedeniyle mart içerisinde tatile girmesi beklenen TBMM’de, bu süre içerisinde görüşülmeyi bekleyen kanun tasarı ve teklifleriyle ilgili ilginç gelişmeler yaşanıyor. Geçen yıl ekimde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından özelleştirileceği açıklanan İGDAŞ’ın özelleştirme ihalesine zemin teşkil edecek madde, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmede çıkartıldı. Söz konusu maddenin kanun teklifinden çıkartılmasına gerekçe olarak, hükümetin İGDAŞ özelleştirme sürecinin yaklaşan genel seçimlerden önce gündeme gelmemesi yönündeki görüşünün etkili olduğu ifade ediliyor.


Hürriyet




Geri Dön