29 / 03 / 2024

EPDK’den fatura okuma kılavuzu açıklaması!

EPDK’den fatura okuma kılavuzu açıklaması!

Elektrik faturalarındaki değişiklik nedeniyle tüketicilerin yaşadığı kafa karışıklığını gidermek üzere, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) “fatura okuma”yı kolaylaştıracak, “kılavuz” niteliğinde bir açıklama geldi.



Buna göre, tüketiciler hesaplama modülü kullanarak, fatura tutarını hesaplayarak, ellerindeki fatura ile kıyaslayabilecek


EPDK’den dün yapılan yazılı açıklamaya göre, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerli olan nihai fiyat artışı ortalama yüzde 6.8 oranında. Faturada yer alan dağıtım bedellerinin bir önceki faturaya göre neden yüksek olduğu konusunda, açıklamada şunlar kaydediliyor:


“Önceki uygulama dönemlerinde dağıtım ve iletim gibi şebeke faaliyeti kapsamındaki bedeller (dağıtım bedeli, iletim bedeli, vs…) ayrı ayrı uygulanmakta iken, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren bu bedeller dağıtım bedeli olarak uygulanmaya başlanmıştır.


Bu sebeple dağıtım bedelinde yüksek artışlar yoktur ve nihai toplama bakıldığında yalnızca makul seviyelerde fiyat değişimlerinin söz konusu olduğu görülmekte. Diğer bir deyişle tüketicinin eski dağıtım bedeli ile yeni dağıtım bedelinin kıyaslaması doğru değildir. Faturayı oluşturan maliyet kalemlerinin ve bedellerin hangi başlık altında yer aldığı hususu ikincil mevzuat kapsamında düzenlenen ve tüketicinin faturasını etkilemeyen bir konudur.


Tüketici tarafından yapılması gereken Kurumumuz internet sitesinde (www.epdk.gov.tr) yer alan ‘Elektrik Faturası’ hesaplama modülünü kullanarak, faturadaki okuma tarihleri ve tüketim miktarı bilgilerini girerek fatura tutarını hesaplamak ve bu tutarı faturada yazan tutarla karşılaştırmaktır. Ayrıca, tüketicilerimiz bu hesaplamanın detayını görmek istiyorlarsa yine internet sayfamızdan ulaşacakları onaylı fiyatlar ile faturalarında yer alan fiyatları karşılaştırabilir, nihai fiyatlar ile tüketim miktarının çarpılması sonucu elde edilen rakama vergi ve fonları uygulayarak elde edilen tutarın fatura tutarına eşit olup olmadığını kontrol edebilirler.”


TÜKETİM MİKTARINA DİKKAT!


Tüketicilerin faturaları karşılaştırırken, yanılgıya düştükleri bir konunun iki ayrı faturadaki tüketim miktarına bakmadan, toplam fatura tutarlarını karşılaştırmak olduğuna vurgu yapılan açıklamada, şu öneride bulunuyor: “Örneğin bir önceki faturasının tutarı 100 TL olan bir tüketici sonraki faturada 300 TL gördüğünde elektrik fiyatlarının yüzde 200 arttığı gibi bir yanılgıya düşmektedir.


Oysa, tüketim miktarındaki değişime bakmaksızın yapılacak bu analiz yanlış olacaktır. Doğrusu faturalardaki toplam tutarları önce tüketim miktarlarına bölmeli ve çıkan birim bedeller üzerinden analiz yapılmalıdır. Tüm hesaplamalar ve mukayeseler neticesinde, faturaya itirazın devam etmesi halinde ilgili mevzuat gereğince öncelikle tedarikçilere, tatmin olunmaması halinde gerekli bilgi ve belgelerle Kurumumuza başvurulmasını bekliyoruz.”



Cumhuriyet


Geri Dön