26 / 04 / 2024

Erbil'deki ilk sanayi tesisini Karslı işadamları kurdu

Erbil'deki ilk sanayi tesisini Karslı işadamları kurdu

Son yıllarda hızlı bir gelişme kaydeden Kuzey Irak, Türk işadamları için önemli bir merkez oldu. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başkenti Erbil'deki ilk sanayi üretim tesisini de Karslı işadamları kurdu...



Kesnezan bölgesinde faaliyete başlayan yapı kimyasalları tesisi yaklaşık 2 milyon dolara mal oldu. Binyapı firmasının açtığı fabrikada 30 kişi çalışıyor. Deneme üretiminin ardından şubat başında sipariş kabul etmeye başlayan şirket, 12 farklı ürünü tüketicilerin beğenisine sunuyor. Günlük 300 ton kapasiteye sahip olan tesiste, müşterilerin isteğine göre özel üretim de yapılıyor.

Tesisin sahibi Lokman Demirkol, 1,5 yıl önce Erbil'e gelen Karslı bir işadamı. Uzun süre fizibilite çalışması yapan Demirkol, adeta bir inşaat şantiyesini andıran Erbil'de yapı kimyasalları üretimi yapacak bir tesise ihtiyaç olduğunu tespit etmiş. Ardından oğulları Faruk ve Muhammed Burak ile yeğeni Tarık Mutlu'yu yanına alarak kolları sıvamış. İşadamına her türlü kolaylığı sağlayan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, fabrikanın kurulacağı araziyi ücretsiz tahsis etmiş. Hiçbir bürokratik engelle karşılaşmayan Demirkol, İzmir'deki Katel İnşaat'ın sahibi Mustafa Erdem'le işbirliği yaparak tesisi kurmuş.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde yatırım yapmanın çok avantajlı olduğunu anlatan Lokman Demirkol, 'İşadamlarına ücretsiz arsa ve kredi kolaylığı sağlanıyor. Burada vergi, sigorta, KDV yok. Sadece yıl sonunda küçük bir miktar vergi kesiliyor. O da en büyük firmalar için bile maksimum 3 bin dolar. Burada iş yapmak çok avantajlı. Tek şart; işinin ehli olmak ve dürüst çalışmak.' diyor. Demirkol, her gün işçilerle birlikte tesiste ter döküyor. Oğulları Faruk ve Muhammed Burak da babaları gibi iş tulumunu üstlerinden çıkarmıyor. 18 yaşındaki Muhammed Burak, 'İşçileriyle birlikte çalışmayan, onlarla aynı sofrada yemek yemeyen gerçek patron olamaz.' ifadesini kullanıyor.

Erbil'de kalıcı olmak için üst üste proje üreten Karslı işadamı Lokman Demirkol'un yeni hedefi, 'Turkuaz' markasıyla iç ve dış cephe boyası üretmek. Yıl sonuna kadar bu fabrikayı da faaliyete sokmayı planlayan Demirkol, ardından da kalsit üretimine yönelecek. Binyapı firmasının bir de prestij projesi var. İşadamı Lokman Demirkol, Erbil'in en yüksek binasına imza atmak istiyor. 30 katlı bir rezidans inşa etmek için proje hazırlayan işadamı, arazi tahsisi için müracaatını yaptı. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin de sıcak baktığı projenin hayata geçmesi durumunda, Erbil'in en yüksek ve modern binasında Türkiye'nin imzası olacak.
Zaman/AZİZ İSTEGÜN ERBİL
 


Geri Dön