19 / 04 / 2024

Erbil'deki yapıların yüzde 80'i Türk müteahhitlere ait!

Erbil'deki yapıların yüzde 80'i Türk müteahhitlere ait!

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Erbil'de yapılan inşaatların yaklaşık yüzde 80'inin Türk müteahhitlerce gerçekleştirildiğini açıkladı



Çağlayan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve işadamları heyetiyle gerçekleştiridiği Irak gezisinde, "Türkiye Cumhuriyeti-Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Birinci İş Forumu"na katıldı. Türkiye'nin Irak'ın en zor günlerinde yanında yer aldığını belirten Çağlayan, bunun Irak ile ekonomik ilişkilere de yansıdığını ifade etti. Çağlayan, şu an Erbil'de 500'e yakın Türk işadamının bulunduğunu, bölgede yapılan inşaatların yüzde 70-80'inin Türk müteahhitlerce gerçekleştirildiğini bildirdi.

Hedef 20 milyar dolar
Türkiye ile Irak arasında dış ticaret hacminin giderek arttığını kaydeden Çağlayan, 2009'un 9 ayında Türkiye'nin Irak'a ihracatının geçen yıla oranla yüzde 50 arttığını belirtti. Çağlayan, geçen yıl 5,3 milyar dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacmi için 20 milyar dolarlık hedef koyduklarını da anımsattı.

Dünyaya açılan kapı
Bölgesel Kürt Yönetiminde yeni oluşan kabinede görev alan Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi ise konuşmasını Türkçe yaptı. Uzun yıllar Türkiye'de yaşadığını anlatan Çelebi, Türkiye'nin Körfez krizinden önce, kriz sırasında ve geçmişteki tüm sıkıntılarda Irak'ın yanında yer aldığını söyledi. Çelebi, önemli bir stratejik konumu olan Türkiye'nin kendileri için "dünyaya açılan kapı" olduğunu bildirdi. Çelebi, Türkiye'nin demokrasi ve AB yolunda ilerlemesinin bölgeye büyük yarar sağladığını söyledi. Demokrasi alanında yeni, ancak hızlı adımlar attıklarını kaydeden Çelebi, "Örf ve adetimiz birbirine benzer, aynı milletler sınırın iki tarafında, ister Türk olsun ister Kürt olsun, amacımız bu kardeşliğin devamıdır" dedi.
Volkan YILDIRIM/Hürriyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Kuzey Irak'taki yatırımların yüzde 70'ini Türkler kaptı
  
Kuzey Irak'ta ilk defa Türkiye-Kürt Bölgesi İş Forumu gerçekleştirildi. Forumdaki konuşmalarda 'Kürt bölgesi yerine sık sık 'Kürdistan bölgesi' ifadeleri kullanıldı. Bölgesel yönetimin Ticaret Bakanı Chalabi, 'Yatırımların %70'ini Türkler yaptı, Türk şirketlerin sayısı her gün artıyor' dedi

Türkiye'de Kürt açılımı tartışmaları devam ederken, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'dan da Kürt bölgesi açılımı geldi. Çağlayan, Irak temasları çerçevesinde Kürt bölgesinin en önemli kentlerinden Erbil ve Musul'u ziyaret ederken, Erbil'de ilk kez Türkiye- Irak Kürt Bölgesel Yönetimi 1. İş Forumu gerçekleştirildi. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Irak ile 'kazan-kazan' ilkesine göre iş yapmak istediklerini ve Kürt bölgesi ile temasların süreceğini belirtirken, Kürt yönetimi de Türk işadamlarını, teşviklerden yararlanarak bölgeye yatırım yapmaya davet etti.

'KÜRDİSTAN BÖLGESİ'
Devlet Bakanı  Zafer Çağlayan ve beraberindeki işadamı heyeti, önceki akşam Basra'dan sonra Erbil'e gitti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun de yer aldığı heyeti, havalimanında, Bölgesel Yönetim Başbakanı Berham Salih ve Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari karşıladı. Erbil'de Irak Kürt Bölgesi ile ilk resmi iş toplantısı yapıldı. Türk heyeti, Kürt işadamlarıyla birlikte Erbil'de, Türkiye-Irak Kürt Bölgesel Yönetimi 1. İş Forumu'na katıldı. Erbil Kongre Merkezi'nde düzenlenen forumdaki konuşmalarda, 'Kürt Bölgesi' yerine sık sık 'Kürdistan bölgesi' ifadesinin kullanılması dikkat çekti. Konferans salonunda, Irak, Kürt bölgesi ve Türkiye bayrakları yer aldı.

TEMAS SÜRECEK
Burada Kürt işadamlarına seslenen Çağlayan, Kürt bölgesinde fuar başta olmak üzere bu tür toplantıları artıracaklarını söyledi. Çağlayan, Türkiye'nin her zaman Irak'ın birlik ve bütünlüğünden yana olduğunu belirterek, Irak'a sadece petrol dayalı ticaret yapmaması uyarısında bulundu. Çağlayan, 'Petrol gibi tek alanda iş yapmanın kimseye faydası olmaz. Irak'ın yeni açılım sürecinde ticaret ve bankacılık gibi farklı alanlarda da ilerlemesi gerekiyor. Ülke ekonomisi bir kaynağa dayanıyorsa, o ülke bu kaynaktan dolayı kabus görebilir' dedi.

IRAK'LA KAZAN-KAZAN
Çağlayan, küresel krizden dolayı Türkiye'nin ihracatı yüzde 30 gerilerken, bu yılın ilk 9 ayında Irak'a yapılan ihracatın yüzde 50 arttığına dikkat çekti. Çağlayan, 'Irak'la ticareti tek taraflı yapmak istemiyoruz. Karşılıklı kazan-kazan ilişkisi içinde olmak istiyoruz' diye konuştu. Çağlayan'ın ardından Kürt Bölgesi Ticaret Bakanı Sinan Chalabi de bir konuşma yaptı. Doğramacı ailesinin akrabası olan ve görevine üç gün başlayan Chalabi, uzun süre Türkiye'de yaşadığını belirterek,  konuşmasını Türkçe sürdürdü.

ÖNCELİĞİMİZ KÜRT BÖLGESİ
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren de bölge müteahhitleriyle ortaklık kurarak işbirliklerini büyütmek istediklerini belirterek, Kürt bölgesine yapılan Türk yatırımlarına örnek verdi. Eren, 'Erbil Uluslararası Havalimanı'nı Makyol-Cengiz İnşaat yaptı. Yüksel İnşaat 170 milyon dolarlık yol yaptı. Ali İnşaat, Süleymaniye Havalimanı'nı üstlendi. Tepe İnşaat, Süleymaniye'ye yol, hastane yaptı. Nursoy İnşaat, Erbil'de konut yaptı. Bu forumun yapıldığı binayı Yenigün İnşaat yaptı. Irak'ın yeniden yapılanmasına hizmet vermek istiyoruz. Öncelikle bu bölgede iş yapmak istiyoruz' diye konuştu.

Daha fazla katılım çağrısı
BÖLGESEL yönetimin Kürt Bakanı Chalabi, bölgedeki yatırımların yüzde 70'ini Türk şirketlerin yaptığını kaydederek, '450 Türk şirketinin sayısı her gün artıyor. İbrahim Halil kapısı üzerinden 4.3 milyar dolarlık ticaret yapılıyor. 125 teşvik ruhsatının yüzde 70'i Türk firmalarında ve bu da 1.5 milyar dolarlık yatırım demek. Türkiye ile ilişkilerde çıtayı yüksek tutmak istiyoruz. Arzumuz, Türkiye'nin daha fazla katkı sağlaması' dedi. Chalabi, Türklerden fuarlara daha fazla katılmalarını ve sınırda serbest ticaret bölgesi kurulmasını  da isterken, 'Burası sizin vatanınız; sizleri burada görmek büyük gurur veriyor' diye ekledi.

Tarihi bir gün
KÜRT Bölgesi Ticaret Odası Başkanı Dara Jalil Klayat da Kürt bölgesi ve Türkiye arasındaki ilişkilerin her gün daha da ileri gittiğini kaydederek, 'Bugün tarihi bir gün. İki taraf arasındaki ilişkiler çok çok önemli. Bu toplantı, ilişkileri yeni bir düzeye götürecek. Bu toplantı, aramızdaki ticari ilişkilerin ürünüdür' dedi. Türk şirketlerinin kendilerinden istifade etmesini istediklerini kaydeden Klayat, 'Türk işadamlarının burayı ikinci ülkeleri olarak görmesini istiyorum' dedi.
Deniz ÇİÇEK/Akşam

Erbil'e konsolosluk için gün sayıyoruz

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Erbil'e konsolosluk için `gün saydıklarını' söyledi. Neçirvan Barzani de "Türkiye'ye tehdidi kendimize yönelik olarak görüyoruz" dedi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani ile ortak bir vizyonu paylaştıklarını belirterek, Orta Doğu'yu Araplar, Kürtler ve Türklerin yeniden inşa etmesinin ve cesaretli adımlar atılmasının vakti geldiğini söyledi. Irak gezisinin ikinci gününden önceki gece Barzani ile bir araya gelen Davutoğlu, Iraklıları yakın akraba olarak gördüklerini söyleyerek, Erbil'de başkonsolosluk açma kararı verdiklerini ve mümkün olan en kısa zamanda açılmasını istediklerini dile getirdi. Davutoğlu, konsolosluğun ne zaman açılacağının sorulması üzerine, görüşmelerin başlatıldığını söyleyerek, bundan sonrasının Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin vereceği izne ve sağlanacak imkanlara bağlı olduğunu belirtti.

YAPTIKLARINIZ 100 SENEDE YAPILMADI

Mesud Barzani de, bölgenin geleceği ve ekonomik ilişkilerin gelişmesi için Türkiye'nin rolünün çok önemli olduğunu söyledi. Türkiye'de son dönemde demokratik açılım çerçevesinde atılan adımları desteklediklerini belirten Barzani'nin ikili görüşmede de Davutoğlu'nun dış politika açılımlarını övdüğü ve, "Sizin bir senede yaptığınızı yüz senede kimse yapamadı" dediği öğrenildi.

ARTIK İNSAN VE MAL AKIŞI OLACAK

Davutoğlu, dün de Bölgesel Kürt yönetiminin hükümet yetkilisi Neçirvan Barzani ile de biraraya geldi. İkili görüşmenin ardından konuşan Davutoğlu, "Türkiye ile Irak arasında artık insan ve mal akışı olacağını, ancak güvenliği tehdit eden bir terör adımı olmayacağını" belirtti. Irak'a dönük tehditleri Türkiye'ye yönelik tehdit olarak gördüklerini vurgulayan Davutoğlu, "Bu ortak anlayışla her şeyi yeniden inşa edeceğiz" dedi.

ATILAN BU ADIMLAR KUTSALDIR

Neçirvan Barzani de, Türkiye'nin güvenliğine yönelik bir tehdidi kendilerine yönelik tehdit olarak gördüklerini ifade etti. Barzani, "Her zaman gördük ki Irak'a gelen bir tehdidi Türkiye kendine gelen bir tehdit olarak hissetti. Biz de aynı şekilde Türkiye'nin güvenliğine yönelik bir tehdidi kendimize yönelik görüyoruz" dedi. Bu arada, Davutoğlu, ziyaretinin son durağı Musul'da Hristiyan, Asuri, Keldani, Yezidi ve Şahbet liderleriyle yemek yedi. Arap, Türkmen ve Hristiyan mülki erkan ile de buluşan Davutoğlu, Türkmen cephesi ve Türkmen liderlerle görüştü. Davutoğlu ziyaretlerinin ardından özel uçak ile İstanbul'a geldi.

Sadece 25 yıllık değil kıyamete kadar birlikteyiz

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Musul'da Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğunun resmi açılışını da yaptı.  Konsolosluğun arsasının Irak yasaları gereğince sadece 25 yıllığına kiraya verildiğini hatırlatan Çağlayan, "Ancak biz buraya sadece 25 yıllığına gelmedi. Biz öncesinde de vardık, inşallah kıyamete kadar da sizinleyiz. Dolayısıyla yasayı `kıyamete kadar' diye değiştirmeniz gerekecek" dedi.

`İnşallah ders vermeye gelirim'

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'na, Musul Üniversitesi tarafından fahri profesörlük unvanı verildi. Davutoğlu şartları elverirse, bir gün Musul Üniversitesine gelip ders  vermek istediğini kaydetti. Musul Valisi tören sırasında her iki bakana da birer at hediye etti. Davutoğlu bu hediye üzerine de "Benim atalarım buraya zaten ata binerek gelmişler, ben de bu ata binerek giderim" esprisi yaptı
Doğan ERTUĞRUL/Star

Iraklının sofrasındaki ekmeğin has unu Türkiye'den gidiyor

İki bakanla Irak'ın kuzeyine giden Türk işadamlarından Turgay Ünlü, Türkiye'nin un ihracatının yarısının Irak'a yapıldığını söyledi
Irak'ta gerçekleştirilen Türkiye- Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konsey toplantısında 48 mutabakat zaptı imzalandı. Bunların altısı ekonomik ilişkilerin dozunu artırma yönündeydi. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, bu anlaşmaların Irak'ın ekonomik ve ticari geleceği açısından "anahtar" rol oynayacağını kaydetti. Çağlayan, Irak ile açılacak iki yeni sınır kapısının birinin Şino, diğerinin Ovaköy olabileceğini söyledi.

FUAR DÜZENLENECEK
Fuarlara özel önem verdiklerini dile getiren Çağlayan, "Gaziantep, Iraklı kardeşlere dört yıl fuarlar düzenledi. Bu fuarlar artık Irak'ta düzenlenecek. Musul, Basra, Bağdat, Erbil gibi her potansiyel gösteren şehirde yapılması kararındayız" dedi. 80 kişilik işadamı heyetinde bulunan Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ünlü de, Türkiye'nin 2 milyon ton un ihracatının yarısının Irak'a yapıldığını söyledi. Irak'ın kuzeyinde temsilciliklerle un dağıtımının yapıldığını belirten Ünlü, özellikle doğu ve güneydoğudaki fabrikaların ihracatlarında ciddi artış yakaladıklarını vurguladı. Irak'ın kaliteli un ithalatına da başladığını kaydeden Ünlü, makarna ve işlenmiş un ürünleri ihracatının da devam edeceğini söyledi.

TÜRK MÜTEAHHİTLERİNİN KUZEY IRAK KARNESİ
 Erbil'de 500'e yakın Türk işadamı bulunuyor.
 Bölgede yapılan inşaatların yüzde 70-80'i Türk müteahhitlerin.
 Kuzey Irak bölgesindeki şirketlerin yüzde 70'i Türk.
 Kuzey Irak'a ihracat 2009'un ilk dokuz ayında yüzde 50 arttı.
Barış ERGİN/Sabah


Geri Dön